🇦🇱 Stjefen Konstantin Gjeçovi
12.07.1874 • 14.10.1929

I dag minnes vi Stjefen Konstantin Gjeçovi, en albansk patriot, etnolog og kjent katolsk prest som ble skutt og drept av serbiske agenter for arbeidet hans med å fremme albansk litteratur og kultur i et undertrykt og jugoslavisk-okkupert Kosovo.

Så.
Hvorfor minnes vi en person som levde i begynnelsen av det forrige århundre?

Ju pëlqen!

Ved å minnes Stjefen minner vi om at undertrykkelsen av albanere ikke begynte med krigen i 1998, ei heller når samtlige albanske skoler og universitet ble stengt i 1989.
Det begynte på 1800-tallet med den serbiske tvangsovertakelsen av Nis og dets albansk-talende hinterland som ble tømt for albanere i 1877–1878.
Det fortsatte med okkupasjonen av Kosovo i 1912 og igangsettelsen av en type kolonisering som ikke bare hadde som mål å utnytte Kosovo ressursmessig, men også endre demografien (tvangsovertakelse av albansk landeiendom gjennom jordbruksreformene på 1920-tallet, tvangsdeportasjoner i hundretusener på 1950-tallet etc).

Hvorfor minnes vi en albansk katolsk prest?

Ved å minnes Stjefen, minner vi om at Kosovo har en rik, kristen albansk historie som det serbiske regimet har systematisk motarbeidet gjennom tvangsovertakelse av albansk kirkelig eiendom, ødeleggelse av albanske kirker og drap på prominente kristne albanere.
Ved å minnes Stjefen forteller vi at den albanske nasjonen er et av Europas første kristne og at Kosovo har alltid vært vårt hjem.
Ved å minnes ham knuser vi den store serbiske fortellingen (en utspekulert forlengelse av de tidlige koloniseringsstrategiene) som har etablert seg i internasjonal ytre høyre om at «Kosovo er kristen, serbisk jord overtatt av muslimske albanere».

Hvordan er dette relevant for oss i Norge?
Dette er den nøyaktig samme løgnen som Anders Behring Breivik oppgav i sitt manifest som et av de viktigste årsakene som førte han nedover i hatets sti.

Å minnes Stjefen er å gjenvinne vår historie og la sannheten stå for ringvirkningene av det./Atdhe Ilyrian Belegu/

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.