Zyra holandeze për statistikat kombëtare ka konfirmuar se burrat dhe gratë e Holandës mbeten njerëzit më të gjatë në planet. Por statistikuesit e qeverisë kanë pasur arsye të raportojnë një kthesë tjetër potencialisht të mundshme: “holandezët po shkurtohen”.

Për gjashtë dekadat e fundit, njerëzit e ultësirave kanë qëndruar në mënyrë mbresëlënëse në krye të tabelës së ligës botërore të gjatësisë, me të dhënat e fundit që sugjerojnë se mesatarja e një 19-vjeçari qëndronte në një gjatësi prej 182,9 cm në 2020, ndërsa gratë e lindura në të njëjtin vit 169.3cm.

Gjetja nga Byroja Qendrore voor de Statistiek (CBS), një institucion qeveritar, do të thotë që Holanda mban vendin e saj të lartë, të cilin e ka mbajtur që nga viti 1958, duke shfajësuar një gabim në 1967 kur burrat e lindur atë vit erdhën në një vend të dytë në renditje.

Ju pëlqen!

Por bazuar në sondazhet e 719,000 njerëzve të moshës 19 deri në 60 vjeç, CBS -së i është dashur të raportojë se pas një periudhe stanjacioni dhe një tkurrje të qartë, meshkujt holandezë të lindur në 2001 janë mesatarisht 1 cm më të shkurtër se brezi i lindur në Holandë në 1980, dhe Gratë holandeze janë 1.4 cm më të vogla. Dhe analiza të mëtejshme sugjeron se nuk mund të shpjegohet e gjitha me njerëz që vijnë në Holandë nga vende të tjera.

“Ulja lidhet pjesërisht me rritjen e imigrimit të grupeve të reja më të shkurtra të popullsisë dhe fëmijëve të lindur nga këto popullata në Holandë,” shpjeguan statisticienët e qeverisë.

“Por rritja gjithashtu ngeci në brezat në të cilët të dy prindërit kanë lindur në Holandë, dhe në brezat në të cilët të katër gjyshërit kanë lindur në Holandë. Burrat pa sfond migrimi nuk u bënë më të gjatë dhe gratë pa sfond migrimi shfaqin një prirje rënëse. ”

Shkencëtarët kanë qenë të shpejtë për të ofruar shpjegime të mundshme, dhe madje edhe zgjidhje shëruese për krizën e gjatësisë së vendit.

Dr Gert Stulp, në fakultetin e shkencave të sjelljes dhe sociale të Universitetit të Groningen, tha se ndërsa teoritë në këtë pikë ishin thjesht spekulative, ai do të ishte i interesuar të shihte nëse rrëzimi ekonomik në 2007 mund të ketë pasur ndikim.

“Ndoshta gjëra të tilla si kriza financiare kanë nënkuptuar që disa fëmijë të rriten në kushte më të varfra sesa në grupet e mëparshme,” tha ai. “Ose ndoshta pabarazia është rritur: ne e dimë që pabarazia ndikon në gjatësinë mesatare, kushtet më të varfra të fëmijërisë çojnë në më pak rritje në drejtimin vertikal.”

Zbulimi i një tendence të ngjashme në SHBA sugjeron që rritja e konsumit të ushqimit të shpejtë jo të shëndetshëm mund të jetë një faktor, sugjeroi ai.

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.