Arbër Zaimi

Shumë e përmendin se “Hitleri erdhi në pushtet me votë”, i cili në vetvete është pohim idiot, si të thuash, Çikatila s’kishte flokë, dhe të lësh të nënkuptohet se secili që vuan nga alopecia, ka prirje për t’u bërë vrasës serial.

Por pak e dinë se elementet kryesore për fuqizimin e Hitlerit janë:

Ju pëlqen!

Një vendim i Gjykatës Kushtetuese që u quajt “Grusht i shtetit në Prusi”, i cili në 1932 ndryshoi bazat e federalizmit duke i dhënë të drejtë dekretit të presidentit Hindenburg.

Vendimi i presidentit Hindenburg që t’ia jepte Hitlerit mundësinë për të bërë qeveri edhe pse nuk e kishte shumicën, vetëm sa për të shmangur zgjedhjet.

Tradita politike në Republikën e Vajmarit për të tejkaluar mungesën e shumicave në Kuvend përmes gjendjeve të njëpasnjëshme të jashtëzakonshme që i jepnin fuqi presidentëve.

Sajesa e djegies së Rajshtagut, ku vetë Hitleri inskenoi një sulm ndaj Kuvendit dhe pastaj e përdori atë për të shpallur terroristë dhe të jashtëligjshëm kundërshtarët e tij.

Sounds familiar?

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.