Hitleri dhe Stalini donin të zhduknin Poloninë

Pas pushtimit të Polonisë, Hitleri dhe Stalini vendosën planet e tyre veç-veç për fatet e polakëve.

Ideologjikisht, dy diktatorët qëndrojnë milje larg njëri-tjetrit por në të dy pjesët e Polonisë, popullsia paguan një çmim të lartë.

Ndoshta ju pëlqen!
Loading...

Më 1 Shtator 1939, trupat gjermane sulmojnë Poloninë nga veriu, jugu dhe perëndimi dhe shpërthen Lufta e Dytë Botërore.

*Plani i Hitlerit për pushtimin e Polonisë*

“Unë kam urdhëruar që të gjithë burrat, gratë dhe fëmijët polakë të vriten pa mëshirë. Vetëm kështu – do të kemi vend për të jetuar. ” – Hitleri.

1. SHTETI: Territoret gjermane të zbrazen me polakë. Në tetor të v. 1939, Gjermania naziste përfshiu pjesët perëndimore dhe veriperëndimore të Polonisë në Rajhun e Tretë. Pjesa tjetër e territorit gjerman të Polonisë do të shërbente si tampon e cila do te kolonizohej me hebrenjtë dhe polakët e tjerë të deportuar nga zonat tashmë të gjermanizuara.
2. BURIMET: Vetëm gjermanët posedojnë të drejtë biznesi në pronësi. Gjermanët konfiskojnë të gjitha fabrikat dhe kompanitë, pronarët dërgohen në kampet e përqendrimi ose për punë të detyruar në Gjermani.
3. FUQIA PUNËTORE: Polakët duhet të jenë skllevër. Sipas planit të Hitlerit, e gjithë puna me pagesë në zonat e aneksuara duhet të rezervohet për gjermanët. Polakët duhet të reduktohen në atë masë sa për të mbijetuar, gjithmonë si skllevër të gjermanëve.
4. EDUKIMI: Shkollat ​​dhe universitetet janë të mbyllura. Mësuesit dhe stafi i universitetit arrestohen në kamionë dhe dërgohen në kampe përqendrimi. Polakët duhet të jenë skllevërit e gjermanëve dhe për këtë arsye nuk kanë nevojë për arsimim.
5. FEJA: Luftimi i Kishës Katolike. Hitleri përpiqej të zhdukte përgjithmonë kulturën polake. Nazistët luftojnë ashpër Kishën Katolike Polake. Mijëra priftërinj polakë dërgohen në kampe përqendrimi.
6. POPULLSIA: Spastrimi etnik finalisht. Kur hebrenjtë të jenë shfarosur plotësisht, pjesa tjetër e polakëve, sipas planit të Hitlerit, do të vriten dhe zhduken. Kështu do të sigurojë Lebensraum – “hapësirë ​​për të jetuar” – në mënyrë që populli gjerman të mund të vendoset në fushat e harlisura të Polonisë.

*Plani i Stalinit për pushtimin e Polonisë*

“Të gjithë do të zbatojnë sistemin e tij për aq sa të mund të shkelë çizmja e ushtrit të tij”. – Stalini

1. SHTETI: Polakët votojnë për të ardhmen e tyre. Një Referendum i manipuluar më 2 tetor të v. 1939 tregon se polakët në zonën Sovjetike “duan të bëhen pjesë e Bashkimit Sovjetik”. Sipas autoriteteve sovjetike, rreth 98 përqind e polakëve votojnë pro- përfshirjes.
2. BURIMET: Të gjitha gjërat me vlerë dërgohen jashtë vendit. Sunduesit e rinj sekuestrojnë të gjitha rezervat e rrobave, ilaçeve, ushqimit, madje edhe gjilpëra, tela dhe thika. Të gjitha mallrat dërgohen në Bashkimin Sovjetik.
3. FUQIA PUNËTORE: Të papunët dërgohen në Rusi. Trupat okupuese sovjetike dërgojnë polakë të papunë dhe refugjatë lufte në Rusi për të punuar. Shumica tyre përfundojnë në Malet Ural ose në njërën nga fermat e largëta kolektive.
4. EDUKIMI: Rusishtja do të jetë gjuha kryesore. Në shkolla dhe universitete, Bashkimi Sovjetik prezanton një program mësimor krejt të ri. Mësimdhënia tani duhet të zhvillohet në frymën e komunizmit, kapitalizmi duhet të dënohet, ndërsa rusishtja do të jetë gjuha kryesore e të gjitha lëndëve.
5. FEJA: Kisha Katolike duhet zhbi. Feja është opium për njerëzit, besojnë komunistët. Polakët do të bëhen përfundimisht ateistë të mirë, dhe për këtë arsye një numër i priftërinjve të shquar arrestohen. Sidoqoftë, mbylljet e para të kishave duhet të deklarohen, sepse përpjekjet e para çojnë në trazira masive.
6. POPULLSIA: Kapitalistët duhen zhdukur. Bashkimi Sovjetik Komunist e sheh atë si detyrën e tij më të rëndësishme për të luftuar kapitalistët dhe borgjezët. Polonia e re do të jetë një shoqëri pa klasa ku pronarët e tokave, pronarët e bizneseve dhe intelektualët janë të padëshirueshëm. Prandaj ata arrestohen në mënyrë sistematike nga shërbimi sovjetik i sigurisë NKVD dhe dëbohen në Siberi dhe Kazakistan. Midis shkurtit dhe majit 1940, NKVD arrestoi 1.5 milion njerëz.

Foto: @ Getty Images, Fotosearch & Shutterstock

Burimi: https://historienet.dk

Ndoshta ju pëlqen!/MekuliPress/ Nëse keni shijuar këtë artikull, ndajeni atë me familjen dhe miqtë tuaj! MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. Na ndihmoni!