Me siguri që nuk ka thënë ato fjalë. Shkrimtari latin Svetoni (70-126) thotë se duke vdekur Cezari kishte thënë në greqisht “Kai su teknon” (Edhe ti, bir), sepse ajo ishte gjuha e elitës romake.

Por ky version i fakteve vihet në dyshim nga vetë Svetonio, sipas të cilit Cezari, në atë ditë fatkeqe të marsit të vitit 44 para Krishtit, lëshoi vetëm një ofshamë dhe nuk tha asnjë fjalë.

Fraza (që më vonë u përkthye në latinisht duke i shtuar edhe emrin e Brutit) pati megjithatë fat: përvec habisë së Cezarit tek shihte Marco Giunio Bruto, nxënësin e tij, mes vrasësve, është një shprehje e dramës universale të tradhëtisë.

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.