Wilhelm Grimm, i njohur si njëri ndër vëllezërit Grimm, ishte autori gjerman i shekullit të XIX-të i cili së bashku me vëllain Jakob, botuan përrallat “Grimms” një koleksion i famshëm si Hirushja dhe Rapunzel.

I lindur më 24 shkurt 1786, në Hanau, Gjermani, ai dhe vëllai i madh Jakob studiuan folklorin gjerman dhe traditat gojore, duke botuar një koleksion tregimesh të njohura si përrallat e vëllezërve “Grimm”.

Të ndikuar nga romantizmi gjerman, një lëvizje e kohës, vëllezërit studiuan me forcë folklorin e rajonit të tyre, me një theks të veçantë tregimet gojore të fshatit të cilat kishin filluar të zhdukeshin për shkak të teknologjisë së re. Puna e Jakobit dhe Wilhelm-it arriti kulminacionin e saj me librin Kinder-und Hausmärchen (Përralla për fëmijë dhe ato shtëpiake), vëllimi i parë i të cilit u botua në 1812. Vëllimi i dytë pasoi në 1815. Kështu koleksioni do të ishte i njohur si përrallat e Grimms i përberë nga histori të famshme që përfshinin Borëbardhën, Hansel, Gretel, Goose Golden, Red Riding Hood dhe Hirushën.

Ju pëlqen!

Në traditat gojore të fshatit, këto tregime ishin në të vërtetë një bashkim i përrallave gojore të shtypura më parë, si dhe informacione të ndara nga miqtë, anëtarët e familjes dhe të njohurit.

Vëllezërit synuan ta bënin koleksionin më të këndshëm për fëmijët me botimin e tyre të dytë.

Përrallat e Grimms janë rrëfyer në një shumëllojshmëri të formateve mediatike gjatë disa dekadave të fundit, dhe si të tilla, skenarët e tregimeve shpesh janë shkëputur për të përshtatur atë që është e përshtatshme për fëmijët.

Si koleksionistë, studiues dhe redaktorë, vëllezërit ndihmuan në krijimin e metodologjisë së mbledhjes dhe dokumentimit të folklorit. Qasja e tyre shkencore ndryshoi rrjedhën e gjuhësisë historike, duke vendosur një standard të denjë.

Ndoshta ju pëlqen!/MekuliPress/ Nëse keni shijuar këtë artikull, ndajeni atë me familjen dhe miqtë tuaj! MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike!