Sebastian Zonja

Referencat territoriale i gjen edhe në Librat e Shenjtë. Hebrenjtë shkruajnë për tokën e premtuar. Dhe asnjëherë nuk e humbën këtë referencë ndër shekuj.
Një linjë e çuditshme ka filluar ta referojë këtë tezë ndër shqiptarë:
Dikur, ndërsa quheshim gadishull Ilirik, bashkëjetonim me kulturën helene. Me kalimin e kohës, linja e kulturës ilire u venit sepse erdhi perandoria osmane. Sot duhet të rikthejmë lavdinë e kulturës iliro pellazge sepse kjo na bën pjesë të botës krahas asaj helene, në të kundërt do të mbetemi osmanë.
Pra, zgjidhja fundore që të ofrojnë është ose iliro-helenizmi, ose osmanizimi. Një debat aq shterpë sa çështë ai midis Ismailit dhe Esadit, Zogut dhe Nolit, Enverit dhe antikomunistëve…
Logjikisht, avancimi në teoritë moderne si ajo e shtetkombit, e lë pas, për të mos thënë e kundërshton, helenizimin e ilirologjisë. Po ashtu, avancimi kah teorisë moderne të kombshtetit, nuk lejon ‘ose helen, ose osman’, por avancon kah mbrojtjes së interesave përball atyre që asimilojnë për të avancuar kufijtë më pas.

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.