Motori i kudondodhur i kërkimit i Google, Google Search, është shtylla kurrizore e biznesit për gjigantin e teknologjisë.

Në shumë mënyra, kërkimi në Google është shtylla kurrizore e internetit modern – mënyra se si është renditur pjesa më e madhe e internetit dhe e organizuar dhe e vendosur. Duke pasur parasysh sa e rëndësishme është përdorimi i përditshëm i internetit për miliarda njerëz në mbarë botën, është një objektiv veçanërisht i prekshëm për manipulime.

Google mohon të ketë bërë një gjë të tillë dhe këmbëngul që kërkimi në Google është i ndërtuar në algoritme dhe të dhëna të grumbulluara nga përdorimi.

Ju pëlqen!

Por një hetim i ri në Wall Street Journal zbuloi se Google manipuloi algoritmet e kërkimit në disa mënyra shqetësuese, duke përfshirë përparësinë e bizneseve të mëdha mbi ato më të vogla, heqjen e rezultateve autokomplete që përfshijnë tema të ndjeshme si emigracioni dhe aborti, dhe madje edhe vendosja në listën e zezë të disa faqeve të internetit.

Në një ndryshim të tillë në algoritmet e kërkimit të Google, shërbimi udhëzoi përdoruesit e kërkimit drejt bizneseve më të spikatura mbi ato më pak të njohura. Ky ndryshim thuhet se ndihmoi për të rritur dyqanin e Amazonës në rezultatet e kërkimit.

Në një shembull tjetër të cituar në raportin e Wall Street, rezultatet autokomplete të kërkimit për subjekte të ndjeshme u zëvendësuan me rezultate më të sigurta sesa ato që gjenden në motorët e kërkimit konkurrues si Yahoo, Bing dhe DuckDuckGo.

Google është i njohur për refuzimin e ndarjes së detajeve specifike se si funksionojnë algoritmet e tij të kërkimit, të cilat i atribuojnë një mase të logjistikës së operacioneve: Nëse algoritmet ishin publike, atëherë ato do mund të cënonin privatësinë e kompanisë, argumenton Google.

Ndoshta ju pëlqen!/MekuliPress/ Nëse keni shijuar këtë artikull, ndajeni atë me familjen dhe miqtë tuaj! MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike!