Gjykata e Lartë në Beograd dënoi dje katër ish-oficerë të sigurimit shtetëror serb për vrasjen e gazetarit Slavko Ćuruvija. Pronari i gazetës me tirazh të lartë në atë kohë “Dnevni Telegraf”, e përditshmja e parë private e Serbisë, dhe i revistës javore “Evropljanin”, u vra më 11 prill 1999, jashtë shtëpisë së tij, pranë ndërtesës së Parlamentit Jugosllav.

Kryetari i Komisionit për hetimin e vrasjeve të gazetarëve, Veran Matiq, thotë se vendimi provon qartë se ai u vra nga vetë shteti.

Në të njëjtën ditë që ai u vra, ishte e qartë se shteti qëndronte pas tij, sepse ai kishte shkatërruar gazetën e tij për muaj të tërë para kësaj. Curuvija ishte objektivi i saj“, tha Matic për TV Prva.

Ju pëlqen!

Matiç theksoi se me kalimin e kohës u shkatërruan shumë prova, kështu u bë e vështirë të arrihej te ai që shkrepi armën.

Kur bëhet fjalë për urdhëruesit e vrasjes, është e qartë se është dikush nga lart, është e qartë se në krye të qeverisë ka qenë Sllobodan Millosheviç dhe Mira Markoviç. Kjo është e dukshme. Hetimet shkuan në atë drejtim por është e pamundur në këtë moment të vërtetohet, pasi ndërkohë ata kanë vdekur”, tha Matiq.

Ai u shpreh se vrasja e Curuvijës u dërgoi një mesazh kundërshtarëve politikë dhe gazetarëve se me çfarë do të përballen nëse vazhdojnë të luftojnë për gazetarinë e pavarur dhe liritë demokratike.

Ai shtoi se shpreson që kjo procedurë do ta “inkurajojë” Prokurorinë për Krim të Organizuar që të marrë përsipër rastin e vrasjes së gazetarit Milan Pantiq.

©MekuliPress/ Dhuro sot vetëm 1 euro dhe shpëtoje MekuliPress. Ndihmo gazetarinë e pavarur nga partitë politike dhe oligarkët. FOTO: No copyright infringement is intended.