Zgjedhjet parlamentare në Kosovë në 14 Shkurt qëndrojnë nën shenja të këqija. Komisioni Qëndror Zgjedhor me sa duket nuk dëshiron të lejojë tre lista partie të votohen, sepse dhjetëra anëtarë janë dënuar nga gjykatat për vepra të ndryshme në të kaluarën. Midis tyre është ish-Kryeministri Albin Kurti i partisë së majtë Vetëvendosje, i cili hodhi një gaz lotsjellës në parlament në vitin 2018, shkruan mediumi gjerman “taz.de”.

Komisioni Zgjedhor mori një vendim tjetër kontravers në lidhje me regjistrimin e shtetasve të Kosovës që jetojnë jashtë vendit. Atyre nuk iu duhet më vetëm të plotësojnë një formular regjistrimi brenda dhjetë ditësh dhe të verifikonin identitetin e tyre me dokumente – një sfidë vetëm për një kohë të shkurtër , por ata gjithashtu duhej të prisnin me durim për një telefonatë nga autoritetet, për t’u verifikuar.

Kryetarja e Komisionit Zgjedhor, Valdete Daka foli për një maksimum prej tre telefonatash. Nëse e humbisni, ju humbni votën tuaj.

Ju pëlqen!

Kjo rregullore e re ka krijuar konfuzion në diasporë. Si synojnë autoritetet e përhershme ta përballojnë një përpjekje të tillë për sa i përket personelit dhe teknologjisë? Si duhet të vazhdojnë thirrjet në zona të ndryshme kohore dhe pengesat e mundshme gjuhësore? Dhe a mund të telefononi përsëri? Presidentja e tanishme, Vjosa Osmani, gjithashtu kritikoi procedurën si një “shkelje flagrante” të së drejtës për të votuar, shkruan taz.de.

Diaspora peshon

Me vetëm 1.9 milion banorë në vend, afërsisht 800,000 shqiptarë të Kosovës jashtë vendit luajnë një rol kryesor në zgjedhje. Në zgjedhjet e vitit 2019, diaspora kryesisht votoi për Kurtin dhe Vetëvendosjen dhe e ndihmoi atë të fitonte. Në sondazhet e tanishme, partia është përpara, por ka të ngjarë të mbështetet në votat nga diaspora.

Zgjedhjet e reja u caktuan sepse Gjykata Kushtetuese e kishte shpallur qeverinë e vjetër të paligjshme. Kur Kurti u shkarkua gjatë votimit të mosbesimit, një prej deputetëve nuk kishte të drejtë të votojë për shkak të një dënimi të mëparshëm.

Me gjithë këtë konfuzion tashmë është duke u bërë e qartë se humbësit në zgjedhje nuk do të njohin rezultatin dhe se Kosova, e cila po lufton për një udhëheqje të qëndrueshme që nga viti 2019, nuk do të kthehet në një situatë të rregullt politike së shpejti. Ka probleme të ngutshme me pandeminë korona, korrupsionin, papunësinë dhe emigracionin masiv./Taz.de/BS/

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.