Katër qen nuhatës janë vendosur në aeroportin e Helsinkit për të zbuluar COVID-19 si pjesë e një projekti pilot. Studiuesit në Universitetin e Helsinkit kanë shënuar në një deklaratë të lëshuar të Enjten se “qentë korona” të trajnuar posaçërisht kanë një sukses të nuhatjes së virusit vdekjeprurës duke filluar nga 94 në 100% në varësi të qenit.

Qentë gjithashtu mund të zbulojnë koronavirusin nga një sasi e konsiderueshme më e ulët e virusit sesa testet e zakonshme të PCR dhe janë shumë më të shpejtë për ta bërë këtë.

Pasagjerët dhe stafi do të marrin një test lëkure, do të hedhin mostrën në një enë e cila do t’i dorëzohet një specialisti nga ana tjetër e murit ku qeni do të nuhasë mostrën. Nëse rezultati është pozitiv, pasagjeri do të drejtohet në stacionin e informacionit shëndetësor të Spitalit Universitar Helsinki për udhëzime të mëtejshme.

Ju pëlqen!

Qentë, falë sensit të tyre nuhatës jashtëzakonisht të ndjeshëm, është zbuluar se nuhatin COVID-19 tek njerëzit shumë lehtë dhe kështu stërvitja e tyre është relativisht e shpejtë – mund të zgjasë vetëm disa orë. Ata gjithashtu janë gjetur për të identifikuar virusin tek njerëzit asimptomatikë, ditë para shfaqjes së simptomave të cilat testet laboratorike nuk mund t’i bëjnë.

Studiuesit besojnë se nëse është e suksesshme, skema pilot mund të çojë në vendosjen e “qenve korona” në një larmi mjedisesh siç janë shtëpitë e pleqve ose pensioneve dhe doganat dhe pikat e tjera kufitare. Ato mund të përdoren gjithashtu për të testuar profesionistë të sektorit të kujdesit mjekësor dhe kështu të ndihmojnë në shmangien e karantinës jo të nevojshme.

Susanna Paavilainen, CEO i Nose Academy Oy, e cila është përgjegjëse për trajnimin dhe funksionimin e qenve, theksoi se rreziku për kafshën është minimal. “Shpesh pyetet nëse një qen mund të kapë koronavirusin. Sipas studimeve, qenve u mungon receptori tek i cili bashkohet koronavirusi,” tha ajo. (Euronews)

Ndoshta ju pëlqen!/MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike! FOTO: No copyright infringement is intended.