Më poshtë MekuliPress ju sjell pjesë nga memorandumi serb për shpërnguljen me dhunë të shqiptarëve nga trojet e tyre stërgjyshore. Ky memorandim, apo ky plan zyrtar serb, është përpiluar nga intelegjenca dhe akademia serbe, e njohur edhe si ‘Shpërngulja e shqiptarëve’, përpiluar dhe hartuar nga akademiku fashist serb, Vaso Çubrilloviqit, kujton MekuliPress.

Ja një copëz e vogël e planit serb, shkruar nga akademiku-fashist serb:

“Më parë theksojmë se nuk duhet të kufizohemi në përçapjet diplomatike vetëm me Ankaranë, por duhet të përdoren të gjitha mjetet për ta bindur Tiranën që të pranojë një pjesë të të shpërngulurve.
Besoj se kjo punë në Tiranë do të ecë me vështirësi, sepse Italia do ta pengojë këtë proces, por të hollat luajnë rol të madh në Tiranë. Gjatë bisedimeve rreth kësaj çështje, duhet vënë në dijeni qeveria shqiptare se ne nuk do të ngurojmë nga asgjë për zgjidhjen përfundimtare të kësaj çështje.

Ju pëlqen!

Në të njëjtën kohe, duhet t’i paraqitet mundësia e financimit për kolonizim, mbi të cilat nuk do të ushtrohet kontroll dhe me anë të kanaleve të fshehta mund të angazhohen, eventualisht, njerëzit e shquar në Tiranë që të mos e kundërshtojnë tërë këtë punë.
Turqia është dakort që, fillimisht, të pranojë rreth 200 mijë të shpërngulur, duke cilësuar që këta të jenë shqiptarë e kjo është forma më e pranuar për ne.

Për Shqipërinë tashmë kemi theksuar që duhet punuar për përfundimin e një konvente me të për këtë problem. Në qoftë se nuk do t’ia arrijmë qëllimit, atëhere të paktën të arrihet aq sa për çeshtjen e shpërnguljeve në Turqi të heshtin.
E përsërisim se mjeshtëria e veprimit në Tiranë dhe të hollat e përdoruara në mënyrë racionale, do të mund të luanin rol vendimtar në këtë çështje”.

MekuliPress është në prag të mbylljes. MBËSHTETE SOT GAZETARINË E PAVARUR DHE ORIGJINALITETIN E MEKULIPRESS. Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NA NDIHMO sot të paktën edhe me 1 Euro!