Nga njëra anë, nuk kanë mbetur aq shumë antikitete reale në Tokë pasi shumica e vendbanimeve antike janë zhdukur. Nga ana tjetër, shkencëtarët po bëjnë hulumtime të reja duke zbuluar diçka të rëndësishme dhe duke e datuar atë përtej kufijve të kohës. Ekziston edhe qyteti më i vjetër në Tokë, i cili në të njëjtën kohë mbetet i banuar pa ndërprerje.

Në vitin 2019, shkencëtarët e NASA lëshuan një deklaratë se një vend i tillë është kështjella në qytetin Erbil në Irak, së bashku me kalanë Qalaa. Besohet se në fillim u ndërtua si një strukturë mbrojtëse, dhe vetëm më vonë banorët e përhershëm u shfaqën këtu.

Mosha e këtij vendbanimi vlerësohet në 6 mijë vjet, gjatë gjithë kësaj kohe njerëzit kanë jetuar këtu. Nuk ka aq shumë njerëz, megjithatë sipas regjistrimit të vitit 1995, numri i tyre ishte 1,631. Kjo nuk mjafton edhe në vitet 20 të shekullit të 20-të kishte më shumë njerëz këtu 500 shtëpi kundër 247 sipas regjistrimit të vitit 1995.

Ju pëlqen!

Tani qyteti i Erbilit në vetvete është shumë i madh, dhe, mund të thuhet, i rëndësishëm, sepse është kryeqyteti i Kurdistanit Irakian. Këtu është Parlamenti i Kurdistanit dhe misionet diplomatike të Shteteve të Bashkuara, Rusisë, Britanisë së Madhe dhe shumë vendeve të tjera.

Rritja e qytetit u bë, ndër të tjera, arsyeja e rënies së banorëve të kështjellës ata thjesht u zhvendosën në rrëzë të fortesës dhe më gjerë. Në historinë e vetë kalasë, ka pasur një moment kur këtu jetonte vetëm një familje.

Ishte në vitin 2007, të gjithë banorët u dëbuan nga territori i kështjellës në mënyrë që të kryenin një punë arkeologjike në shkallë të gjerë. Por në një shtëpi, banorët u lanë posaçërisht në mënyrë që të mos ndërprisnin banimin e vazhdueshëm simbolik të njerëzve këtu për shkak të një arsyeje kaq absurde.

Kalaja në vetvete është një tumë me një lartësi pak më pak se 30 metra dhe një sipërfaqe prej 102 mijë metra katrorë. Besohet se gjatë gjithë kësaj kohe sumerët, asirianët, babilonasit, persët, mongolët arritën të jetonin këtu, qyteti ishte i krishterë dhe pastaj u vu nën sundimin e osmanëve.

Në përgjithësi, kjo është një kryqëzim i civilizimeve dhe kulturave, dhe në një kuptim të drejtpërdrejtë – në fund të fundit, gjatë gërmimeve arkeologët studiojnë shtresa që i përkasin periudhave të ndryshme. Ishin ato gërmime që u bënë përfundimisht arsyeja për të deklaruar lashtësinë e qytetit. Në vitin 2014, kështjella e Erbilit u përfshi në listën e trashëgimisë së UNESCO-s.

Është interesante se si është ndërtuar fortesa, në fakt, muret e saj janë shtëpitë e banorëve. Ato janë ndërtuar fort me njëra-tjetrën dhe përballen me anën e “qytetit të madh”; përkatësisht ka një argjinaturë nën dritaret e tyre. Për më tepër, kjo argjinaturë ngrihet në një kënd prej saktësisht 45 gradë.

Atraksionet lokale i përkasin kohërave të ndryshme. Le të fillojmë me faktin se vendbanimet e përhershme aktuale u ngritën një mijëvjeçar më vonë sesa ishte ndërtuar vetë kalaja.

Fillimisht, qyteti mund të arrihej vetëm nga njëra anë, nga jugu. Këtu është tani pazari kryesor lokal Qaysari, i cili besohet të jetë themeluar në shekullin e 14-të. Kësaj periudhe i atribuohet fillimi i rritjes së popullsisë së këtij qyteti.

Struktura e territorit është gjithashtu interesante nga pikëpamja e ndarjes në tre lagje të ndryshme, ku njerëzit jetonin veçmas, Le të themi, të niveleve të ndryshme shoqërore. Familje të pasura dhe të famshme jetonin në lagjen Serai, dervishët jetonin në lagjen Takya dhe artizanët dhe fshatarët jetonin në lagjen Tophana.

Në “ngjarjet historike” të njohura për ne, qyteti i Erbilit gjithashtu arriti të “ndriçojë”, vetëm me një emër tjetër. Besohet se qyteti fillimisht quhej Urbilum, i cili përkthehet si “Qyteti i katër shenjtoreve” ose “Katër perënditë”.

Gjatë kohës asiriane, qyteti ishte qendra e adhurimit për perëndeshën Ishtar. Në ditët e Persianëve, “Rruga Mbretërore” kaloi këtu, duke çuar në Detin Egje. Dhe në 331 para Krishtit. jo shumë larg qytetit, u zhvillua një betejë midis Aleksandrit të Madh dhe Darius III, i njohur gjithashtu si Beteja e Gaugamela.

Tani, gërmimet janë ende duke u zhvilluar në kështjellë, me sa duket, një familje jeton dhe turistët shkojnë, të cilët, megjithatë, gjithashtu nuk lejohen kudo. Është e qartë se tani çështja e turizmit është mbyllur përkohësisht, në verë, autoritetet lokale përgjithësisht mbyllën të gjithë provincën e Erbilit për një javë si pjesë e luftës kundër koronavirusit.

MekuliPress është në prag të mbylljes. MBËSHTETE SOT GAZETARINË E PAVARUR DHE ORIGJINALITETIN E MEKULIPRESS. Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NA NDIHMO sot të paktën edhe me 1 Euro!