Qendra e Përbashkët Kërkimore e Komisionit Europian (KE-JRC) ka paralajmëruar se thatësira aktuale mund të jetë më e keqja në 500 vitet e fundit. Dhe ka parashikuar që thatësira e madhe do të përkeqësohet në Europë, duke arritur potencialisht 47% të kontinentit.

Parashikimet u njoftuan nga studiuesi i lartë Andrea Toreti në një konferencë për shtyp në internet i cili u shpreh se ‘Nuk e kemi analizuar plotësisht ngjarjen (thatësirën e këtij viti), sepse është ende në vazhdim, por në bazë të përvojës time mendoj se kjo është ndoshta edhe më ekstreme se viti 2018’.

“Thjesht për t’ju dhënë një ide se thatësira e vitit 2018 ishte aq ekstreme sa, duke parë të paktën 500 vitet e fundit, nuk kishte ngjarje të tjera të ngjashme me thatësirën e 2018, por këtë vit mendoj se është vërtet më keq se 2018.” Sipas Toretit, ajo që po shkakton shqetësim është se “duke parë tre muajt e ardhshëm, ne shohim ende një rrezik shumë të lartë të kushteve të thata në Europën Perëndimore dhe Qendrore, si dhe në Mbretërinë e Bashkuar”.

Ju pëlqen!

Toreti tha se zonat e prekura nga thatësira dhe mungesa e ujit do të shtohen dhe se nëse nuk merren masa zbutëse efektive “ky intensitet dhe frekuencë do të rritet në mënyrë dramatike në Europë, si në veri ashtu edhe në jug”. Italia në veçanti lumi Po është ndër më të prekurit, si dhe Franca jugore dhe zona të mëdha të Spanjës dhe Portugalisë.

Franca është në mes të valës së saj të katërt të të nxehtit të vitit: qeveria thotë se temperaturat në rritje dhe mungesa e shiut po shkaktojnë thatësirën e saj më të keqe në histori. Meteo France thotë se vala e të nxehtit që filloi në jug pritet të përhapet në të gjithë vendin dhe të zgjasë deri në fundjavë.

Edhe në Britaninë e Madhe, e cila nuk njihet për verat e saj të nxehta, një paralajmërim katër-ditor i nxehtësisë ekstreme prej më shumë se 35 gradë Celsius është lëshuar edhe një herë për Anglinë jugore dhe qendrore, duke filluar të enjten në mbrëmje. Me disa rezervuarë që regjistrojnë nivele të ulëta të ujit, ndalimet e ujitjeve po shtrihen në të gjithë vendin dhe Uellsin.

Edel Strazimiri

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Vetëfinancohemi! Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NDIHMONA sot me vetëm 1 Euro!