Në ditët e sotme, individët brez pas brezi po përdorin gjithmonë e më shumë Internetin. Sidoqoftë, janë adoleshentë ata që e përdorin atë më shumë sesa grup moshat e tjera.

Ata e përdorin atë për arsye të ndryshme, nga marrja e ndihmës akademike deri tek qëndrimi i lidhur me bashkëmoshatarët dhe familjen e tyre. Sidoqoftë, përdorimi i tepërt i Internetit mund të bëjë që një i ri të zhvillojë varësi nga Interneti, gjë që mund të shkaktojë disa efekte të këqija. Ja disa nga shkaqet dhe efektet negative të varësisë nga interneti në adoleshencë.

Ankthi, trishtimi dhe depresioni

Ju pëlqen!

Adoleshentët që kalojnë pjesën më të madhe të kohës në botën virtuale, gradualisht shpërngulen nga bota reale dhe fillojnë të jetojnë në një botë fantazie. Pas një periudhe të caktuar, ata bëhen të varur nga Interneti për tu ndier optimist. Dhe, kur nuk janë në gjendje të hyjnë në internet, ata fillojnë të përjetojnë ankth, trishtim dhe depresion.

Gjumi

Shumica e adoleshentëve në ditët e sotme zotërojnë smartphone ose tableta, të cilat ata i mbajnë me vete kudo që shkojnë, madje edhe në shtrat. Ata gjithashtu përdorin këto pajisje për t’u lidhur në internet para se të flenë për të kapur gjërat që po ndodhin rreth tyre.

Ndërsa adoleshentët normalë mund të kontrollojnë pajisjet pas një farë kohe, ata të varur nga Interneti vazhdojnë të shikojnë për orë të gjata. Si rezultat, ata vuajnë çështje që lidhen me gjumin si koha e vonë e gjumit, gjumi i pamjaftueshëm ose i qetë dhe koha e zgjimit të vonë. Ky privim apo shqetësim i gjumit gjithashtu mund të përkeqësojë ose zmadhojë simptomat e ankthit dhe depresionit.

Izolimi social

Ata që kalojnë shumë kohë në internet kanë tendencë të bëhen pjesë e një ose disa komuniteteve online. Ata përfundojnë duke zhvilluar miqësi të ngushta ose marrëdhënie intime me shumë individë. Për të qëndruar të lidhur me këta individë, të varurit nga Interneti përfundojnë duke u izoluar nga familjet dhe bashkëmoshatarët e tyre.

Gënjeshtra

Pothuajse të gjithë varur nga Interneti e kuptojnë se kanë një problem. Sidoqoftë, kur përballen ose pyeten nga anëtarët e familjes, miqtë ose punëdhënësit, ata përpiqen të fshehin zakonin e tyre. Ata përpiqen ta bëjnë këtë duke gënjyer ose duke qenë të pandershëm në lidhje me kohën që kalojnë në internet.

Luhatjet e humorit

Të varurit nga Interneti përdorin Internetin për të zvogëluar stresin e tyre dhe për të rritur gjendjen shpirtërore. Ata ndjehen të lumtur ose euforik kur janë të lidhur në internet. Sidoqoftë, nëse ata duhet të ndalojnë përdorimin e Internetit ose nuk janë në gjendje ta përdorin atë, ato bëhen të zymtë ose të irrituar dhe të zemëruar.

Nebi Xhomaqi

Ndoshta ju pëlqen!/MekuliPress/ Nëse keni shijuar këtë artikull, ndajeni atë me familjen dhe miqtë tuaj! MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike!