Ne po shpenzojmë një numër rekord të orëve të ulur, dhe kompjuterët duket se janë më së shumti në faj, sipas një studimi të botuar të martën në Journal of American Medical Association (JAMA).

Adoleshentët qëndrojnë mesatarisht 8.2 orë në ditë dhe të rriturit ulen për një mesatare prej 6.4 orë.

Kjo orë shtesë është shpenzuar kryesisht para një ekrani kompjuterik.

Ju pëlqen!

Ky trend është shqetësues, pasi ulja e gjatë është lidhur me një rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës, kancerit, diabetit të tipit 2 dhe vdekjes së hershme.

Dhe mos mendoni se ngritja për një shëtitje të shkurtër do ta kompensojë atë kohë të ulur. Si një studim tjetër, i botuar këtë javë në Journal of the American College of Cardiology, raporton, rreziku negativ shëndetësor nga ulja e zgjatur eliminohet tërësisht vetëm në mesin e njerëzve që janë shumë aktivë – të cilët angazhohen në të paktën pesë orë ushtrime të moderuar në javë.

“Gjithçka që gjejmë është shqetësuese,” tha Associated Press Yin Cao, autor i lartë i studimit JAMA dhe një studiues në Universitetin e Uashingtonit në St Louis.

Koha e televizionit

Për studimin, Cao dhe kolegët e saj analizuan të dhënat e mbledhura nga më shumë se 51,000 njerëz që morën pjesë në Anketën Kombëtare të Shëndetit dhe Ushqyerjes (NHANES) midis 2001 dhe 2016. Pyetjet e anketës kanë të bëjnë me një listë të gjatë të faktorëve të rrezikut lidhur me shëndetin si shuma e kohës së shpenzuar duke qëndruar ulur para një televizorit ose një ekrani kompjuteri.

U studiuan  katër grupe të moshës: fëmijët e moshës 5 deri në 11 vjeç (të dhënat e të cilëve erdhën nga një prind ose kujdestar), adoleshentët e moshës 12-19 vjeç, të rriturit nga mosha 20 deri në 64 vjeç dhe të rriturit e moshës 65 vjeç e lart.

Të dhënat tregojnë se nga viti 2007 deri në vitin 2016 mesatarja totale e kohës së përditshme të ulur (duke përfshirë në punë dhe në shkollë) është rritur nga 7,0 në 8,2 orë në ditë për adoleshentët dhe nga 5,5 orë në 6,4 orë në ditë për të rriturit.

Një pjesë e konsiderueshme e amerikanëve kalojnë të paktën dy orë kohë të lirë (pa punë dhe shkollë) çdo ditë duke shikuar televizionin.

Në të gjitha grup moshat, 38 për qind kalojnë tri orë ose më shumë çdo ditë përpara një ekrani televiziv dhe 23 për qind shpenzojnë katër ose më shumë orë.

Koha e kompjuterit

E njëjta gjë nuk mund të thuhet për kohën e kompjuterit. Studimi zbuloi se shuma e kohës së lirë që njerëzit kalojnë duke u ulur para një ekrani kompjuterik është rritur në të gjitha grup moshat.

Në vitin 2001, 43 për qind e fëmijëve përdorin një kompjuter jashtë klasës për një orë ose më shumë gjatë ditës – një numër që u ngrit në 56 për qind në 2016. Proporcioni i adoleshentëve që kalojnë një orë ose më shumë kohë të lirë para një kompjuteri u rrit më ngadalë, nga 53 për qind në vitin 2003 në 57 për qind në vitin 2016, ndërsa përqindja e të rriturve që bën këtë kërcen nga 29 për qind në 50 për qind.

Duhet të ndryshojmë

“Në pothuajse asnjë nga grupet që kemi analizuar numrat nuk shkojnë në drejtimin e duhur”, thotë Cao në një deklaratë të lëshuar. “Ne duam të ndërgjegjësojmë publikun për këtë çështje në nivele të shumëfishta – nga individët dhe familjet në shkolla, punëdhënës dhe zyrtarë të zgjedhur.”

Ajo dhe kolegët e saj besojnë se, si një shoqëri, duhet të zhvillojmë aktivitete të përditshme, rutinat dhe zakonet që përfshijnë më pak ulur.

“Ne mendojmë se shumë nga këto zakone të ulëta formohen herët, kështu që nëse mund të bëjmë ndryshime që ndihmojnë fëmijët të jenë më aktivë, ajo mund të paguhet në të ardhmen, si për fëmijët ashtu edhe për moshat madhore dhe për shpenzimet e ardhshme shëndetësore, “Shpjegon Dr Graham Colditz, një nga bashkëautoret e studimit dhe një epidemiolog i sëmundjes kronike në Universitetin e Uashingtonit.

“Si krijojmë politika publike ose promovojmë ndryshime shoqërore që mbështesin më pak ulje është e paqartë dhe ka të ngjarë të jetë e komplikuar”, pranon ai. “Nëse një lagje në një komunitet të pafavorizuar është e pasigurt, për shembull, prindërit nuk mund të dërgojnë vetëm fëmijët e tyre jashtë për të luajtur. Mjediset tona – mënyra se si qytetet tona, ditët tona të shkollës dhe ditët e punës janë të dizajnuara – luajnë role në këtë sjellje që janë të vështira për t’u ndryshuar “.

“Por të paktën tani, ne kemi një bazë për të matur nëse ndryshimet specifike po ndikojnë,” shton ai. /MekuliPress.com/ 
Shpërndaje dhe Pëlqeje MekuliPress 

MekuliPress është në prag të mbylljes. MBËSHTETE SOT GAZETARINË E PAVARUR DHE ORIGJINALITETIN E MEKULIPRESS. Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NA NDIHMO sot, të paktën edhe me 1 Euro!