Nga Blerina Bombaj, dietologe
Disa fakte të rëndësishme mbi shëndetin e kockave:
1. Për të arritur maksimumin e masës kockore është shumë e rëndësishme që ushqimi të ofrojë sasinë e nevojshme të Kalciumit 3 vitet e para të jetës.
2. Vajzat e moshës 9-18 vjec duhet të konsumojnë 1300mg Kalcium cdo ditë ( =3 gota qumesht)
3. Fëmijët dhe adoleshentët që konsumojnë qumësht kanë dendësi më të madhe kockore.
4. Përvec kalciumit, janë edhe lëndë të tjera ushqyese që luajnë rol kritik në formimin dhe ruajtjen e masës kockore: magnezi, kaliumi, vitamina D, K, A, C, yndyrnat omega 3 dhe proteinat.
5. Hormonet femërore dhe mashkullore luajnë rol të rëndësishëm në mineralizimin e kockës.
6. Gratë duhet të mendojnë për masën kockore gjatë gjithë jetës dhe jo vetëm kur të hyjnë në menopauzë, ku osteoporoza është shumë më e shfaqur.
7. Nëse nuk siguroni dot sasinë e nevojshme të kalciumit me dietën e përditshme, mund të kërkoni një suplement i cili duhet marre rregullisht.
8. Për të provuar se sa e lehtë është për stomakun të tresë suplementin e kalciumit që keni zgjedhur, hidheni atë në një gotë me uthull. Një suplement lehtësisht i tretshem do duhet të shpërbehet për gjysmë ore.
Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.