Anëtarët e të Gjelbërve në Parlamentin Europian, Thomas Waitz, Reinhard Bütikofer, Viola von Cramon-Taubadel dhe Romeo Franz, me letër të hapur për Presidentin Hashim Thaçi ku kanë shprehur shqetësimin e tyre rreth situatës në të cilën aktualisht gjendet Kosova, përcjell MekuliPress.com

”I dashur Presidenti Thaçi,

Ne jemi thellësisht të shqetësuar për zhvillimet aktuale politike në Kosovë dhe dëshirojmë për të adresuar shqetësimet tona në këtë letër të hapur.

Ju pëlqen!

Ne të Gjelbrit i kemi mbështetur gjithmonë Rrugën e Kosovës drejt pavarësisë dhe demokratizimit dhe ne nuk mund të heshtim gjatë krizës aktuale.

Vota e mosbesimit ndaj Qeverisë së Kryeministrit Albin Kurti është një pengesë për stabilitetin politik në Ballkanin Perëndimor në një kohë kur kohezioni është i nevojshëm urgjentisht.

Pretendimet e fundit në lidhje me ndryshimet e mundshme kushtetuese përmes 82 deputetëve të parlamentit më tej janë një arsye e shqetësimit tonë.

Ne ju bëjmë thirrje që të siguroni një qeveri funksionale në këtë kohë krize që reflekton rezultatet e zgjedhjeve të fundit.

Në pandeminë aktuale në mbarë botën, një vend pa qeveri funksionuese dhe një krizë kushtetuese në dorë të saj do të rrezikonte shëndetin dhe mirëqenien e gjithë popullatës së tij.

Qeveria kosovare deri më tani trajtoi krizën në mënyrë efektive dhe madje arriti të ndërmarrë hapa të rëndësishëm për të shfuqizuar tarifat.

Qeveria e Albin Kurtit mbarti shpresat e brezit të ri të Kosovës për përparimin politik dhe shkarkimi i kësaj qeverie bie në kundërshtim me qartësinë e vullnetit demokratik i popullatës së Kosovës.

Për kohën pas pandemisë, qëndrimi ynë është që zgjedhjet e reja të mbahen sipas Kushtetutës së Kosovës, që fundi i qeverisë së Albin Kurtit është jo si rezultat i një dorëheqjeje, por i një votimi të humbur mosbesimi.

Ne besojmë se ju, si President, duhet të respektoni parimin e kontrolleve dhe ekuilibrave dhe të sigurojë atë që të respektohen maksimalet demokratike dhe sundimi i ligjit

Marrëveshja e mbështetur nga SHBA për Serbinë dhe Kosovën që ju gjithashtu favorizoni, është thellësisht shqetësuese.

Çfarëdo marrëveshje që përfshin një zhvendosje të kufijve sipas kritereve etnike mund të rezultojnë në destabilizim të rrezikshëm.

Modifikimet e kufirit dhe shkëmbimet e tokës bazuar në kriteret etnike në të kaluarën kanë çuar në luftëra, vuajtje të mëdha njerëzore dhe zhvendosje brenda Ballkanit.

Kosova është një vend shumë-etnik, dhe ne kundërshtojmë me forcë çdo përpjekje duke u përpjekur të kthehej në politikë nga vitet 1990.

Ne të Gjelbrit vazhdojmë të mbrojmë për demokracinë dhe sundimin e ligjit në Kosovë, dhe për përfshirjen e saj të vazhdueshme në masat mbështetëse të BE-së gjatë pandemisë globale.

Kjo betejë ka të bëjë me stabilitetin, shëndetin publik dhe paqen në Kosovë, një betejë që nuk mund të fitohet pa respekt për demokracinë

Sinqerisht juaji,
Thomas Waitz, Anëtar i Parlamentit Evropian dhe Bashkëkryetar i Europianit nga Partia e Gjelbër
Reinhard Bütikofer, Anëtar i Parlamentit Evropian
Viola von Cramon-Taubadel, Anëtare e Parlamentit Evropian
Romeo Franz, Anëtar i Parlamentit Evropian”, përfundon letra e anëtarëve të Gjelbërve në Parlamentin Europian, përcjell MekuliPress.com

Ndoshta ju pëlqen!/MekuliPress/ Nëse keni shijuar këtë artikull, ndajeni atë me familjen dhe miqtë tuaj! MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike!