Departamenti Amerikan i Shtetit ka publikuar Raportin për të Drejtat e Njeriut për vitin 2018, ku vihet theksi tek korrupsioni i përhapur në të gjitha degët e qeverisë, mungesa e transparencës dhe sjellja çnjerëzore në stacionet policore dhe burgje.

Pjesë nga Raporti

Në qershor të vitit 2017, vendi zhvilloi zgjedhje parlamentare. Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) njoftoi se zgjedhjet respektonin liritë themelore, por u dëmtuan nga akuzat për blerjen e votave dhe presionin mbi votuesit. Çështjet e të drejtave të njeriut përfshinin korrupsionin e përhapur në të gjitha degët e qeverisjes.

Shpërndaje dhe Pëlqeje MekuliPress

Mosndëshkimi mbeti problem. Zyrtarët, politikanët, gjyqtarët dhe personat me interesa të fuqishme të biznesit shpesh ishin në gjendje të shmangnin ndjekjen penale. Në përgjigje, autoritetet kanë ndërmarrë një kontroll të monitoruar ndërkombëtarisht të gjyqtarëve dhe prokurorëve dhe kanë përjashtuar një numër të konsiderueshëm të zyrtarëve për pasuri të pashpjegueshme ose lidhje me krimin e organizuar.

https://www.state.gov/j/drl/rls/hrrpt/humanrightsreport/index.htm?year=2…

Tortura,  Dënime Mizore, Çnjerëzore ose Poshtëruese

Ndërsa kushtetuta dhe ligji ndalojnë veprime të tilla, ka pasur raporte që policia dhe rojet e burgut ndonjëherë keqtrajtuan të dyshuarit dhe të burgosurit, zakonisht në stacionet e policisë. Nëpërmjet Shtatorit, Shërbimi për Punë të Brendshme dhe Ankesa (SIAC) mori ankesa për abuzim të policisë dhe korrupsionit që çuan në sanksione administrative dhe ndjekje penale.

Shpërndaje dhe Pëlqeje MekuliPress

Në maj, Komiteti i Këshillit të Evropës për Parandalimin e Torturës (CPT) lëshoi ​​një raport mbi vizitën e tij në shkurt 2017. Raporti vuri në dukje se në Durrës, KPT-ja mori njoftime për keqtrajtimin fizik të disa personave nga policia, veçanërisht për rrahjet e rënda të kombinuara me goditje me shkop bejsbolli në thembrat e këmbëve. Në të gjitha rastet, keqtrajtimi i supozuar u krye gjatë marrjes në pyetje nga oficerët e njësisë së hetimit të krimit në Stacionin Policor të Durrësit dhe duke përfshirë një oficer të lartë të lartë.

Kushtet e Burgjeve dhe të Paraburgimit

Kushtet e dobëta fizike dhe mungesa e trajtimit mjekësor, sidomos për kushtet e shëndetit mendor, ishin probleme serioze, siç ishin objektet e mbipopulluara dhe korrupsioni. KSHH dhe ARCT raportuan se kushtet në disa qendra të paraburgimit ishin aq të dobëta sa të përbënin trajtim çnjerëzor. Kushtet mbetën nën standard në ambientet e paraburgimit policor jashtë Tiranës dhe në qendrat tjera të mëdha urbane.

Kushtet Fizike: ARCT raportoi problemet kryesore me të cilat përballeshin burgjet ishin mbipopullimi, rritja e vdekjeve gjatë paraburgimit, përpjekjet për vetëvrasje dhe qarkullimi i personelit. ARCT raportoi mbipopullim akut në Elbasan, Fier (një objekt i ri), Rrogozhinë, Lushnjë, Peqin dhe Lezhë. Mbipopullimi ishte më i keq në qendrat e paraburgimit. Në disa raste, zyrtarët e burgut i vendosën të burgosurit që nuk u nënshtrohen masave disiplinore në qeliza izolimi për shkak të mungesës së hapësirës diku tjetër.

Shkaku zyrtar i vdekjes për personat që kanë vdekur në paraburgim është raportuar të jetë shkaqe natyrore; megjithatë, nuk kishte raporte hetimi për të verifikuar këto përfundime. Në gjashtë nga 10 rastet e raportuara të vdekjes në sistemin e burgjeve në vitin 2017, të afërmit u ankuan që autoritetet shtetërore mbyllën dosjet menjëherë pa hetime të mëtejshme.

/MekuliPress.com/ 
Shpërndaje dhe Pëlqeje MekuliPress

VINI RE! Gazetaria jonë mbetet e pandikuar nga politikanët e nga milionerët e korruptuar. Askush nuk e kontrollon gazetën dhe kritikën tonë. Ndihmoje MekuliPress - Mbështete median e pavarur kombëtare.
[wpedon id=16879]