Në vend të mbylljes, siç ishte rasti në vendet e tjera evropiane, autoritetet suedeze fillimisht llogaritën në të ashtuquajturën nga imuniteti i tufës dhe më vonë tek mendja e shëndoshë. Dhe për shkak të një politike të tillë, autoritetet janë përballur me kritika të shumta. Deri më tani, sipas të dhënave të Universitetit Amerikan Johns Hopkins, 600,000 qytetarë janë infektuar me koronavirus në Suedi.

Suedia, tani me Danimarkën fqinje, gjithashtu ka vendosur për një zgjidhje të ndryshme nga të gjitha të tjerat dhe ka në plan të prezantojë një “pasaportë corone” dixhitale deri në verë.

Për kë është “pasaporta e coronës”?

Ju pëlqen!

Ky konfirmim dixhital duhet të shërbejë kryesisht si provë e vaksinimit të koronavirusit, shpjegon Anders Igeman. Në të njëjtën kohë, ai duhet të mundësojë vizita në ngjarje kulturore ose sportive, si dhe të mundësojë udhëtime falas. Infrastruktura për të kontrolluar atë dokument duhet të jetë gati deri më 1 qershor.

Edhe para Suedisë, Danimarka paraqiti këtë lloj dokumenti, i cili, mbi të gjitha, duhet të bëjë më të lehtë udhëtimin për njerëzit e biznesit. Croën Pass në Danimarkë duhet të jetë ose në formën e një hyrje në faqen e internetit të Ministrisë daneze të Shëndetësisë ose në smartphone të pronarit të saj.

Ku janë Danimarka dhe Suedia kur bëhet fjalë për vaksinimin?

Por aktualisht në të dy vendet skandinave vetëm një numër i vogël i qytetarëve mund të përfitojnë nga projekti dixhital i koronës. Sipas të dhënave të platformës online “n Të dhënat e botës tonë” në Danimarkë është deri në 14.2. vetëm 6.87 përqind e qytetarëve ishin vaksinuar, në Suedi 4.53. Situata në këto dy vende është pra e ngjashme me atë në Gjermani, ku vetëm 4.95 përqind e popullsisë ka marrë vaksinën deri më tani si dhe e ngjashme në pjesën tjetër të Bashkimit Evropian. Për krahasim, 74 përqind e popullsisë së Izraelit tashmë është vaksinuar.

Pyetja është gjithashtu se sa shtetas suedezë do të vaksinohen. Vendi konsiderohet veçanërisht skeptik për vaksinimin pasi problemet shëndetësore në masë u shfaqën tek fëmijët dhjetë vjet më parë, pasi u vaksinuan kundër gripit të derrit. Qindra njerëz të vaksinuar më pas morën sulme narkolepsie, e cila shkaktoi një nga skandalet më të mëdha mjekësore në historinë e vendit. Dhe suedezët ende e mbajnë mend mirë atë.

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.