Investitorët nga Kroacia e mbipopulluar po fluturojnë në jug. Shqipëria po përjeton një bum të madh në infrastrukturë, turizëm dhe gastronomi. Sipas agjencive të udhëtimit, vendi është në krye listës së pushimeve verore. Jo vetëm turistët, por edhe investitorët çekë janë të interesuar për Shqipërinë. Ata paguajnë të njëjtat para për një apartament buzë detit atje si për një vilë në Republikën Çeke. Shqiptarët vendas që jetojnë në vende të tjera shpesh blejnë pasuri të paluajtshme atje.

Natyrë e paprishur dhe 360 ??kilometra bregdet. Përveç kushteve të favorshme financiare, këta dy faktorë janë arsyeja e investimit në pasuri të paluajtshme shqiptare. Vendi tani po investon shumë në turizëm, i cili do të jetë një nga shtyllat e ekonomisë shqiptare. Sidomos në zonat bregdetare, pritet një lulëzim i pasurive të patundshme dhe mikpritjes.

Zhvendosja e investitorëve nga Kroacia e mbipopulluar në jug është një prirje afatgjatë, e cila ka pasur një efekt pozitiv, për shembull, në bregdetin e Malit të Zi, i cili, ndër të tjera, gjithashtu ka zhvilluar turizmin falë mbështetjes së Bashkimit Evropian. Kjo rezultoi në një rritje të çmimeve të pasurive të patundshme lokale dhe apartamenteve në nivele të ngjashme me ato në Kroaci, pra mesatarisht 2500 euro për metër katror.

Ju pëlqen!

“Çmimet e sotme në Shqipëri në bregdetin në qytetin e Durrësit janë rreth një mijë euro për metër katror, ??”thotë specialisti i apartamenteve të investimeve në Shqipëri Daniel Mikulka nga Suçessful Investments. Çmimet e pasurive të patundshme janë rritur me tridhjetë për qind në tre vitet e fundit. “Aktualisht, ne regjistrojmë qindra investitorë privatë të cilët janë të interesuar të blejnë pasuri të paluajtshme,” shton Mikulka.

Megjithëse numri i saktë i pronave në Shqipëri që janë tani në dispozicion nuk dihet publikisht, Mikulka deklaron se ka me të vërtetë shumë prej tyre. Sidoqoftë, kjo tërheq vëmendjen e të interesuarve potencialë në zonat lokale. “Ju mund të blini një apartament, por do të prisni dy deri tre vjet para se të bëheni pronari i vërtetë. Përndryshe, ju mund të blini një apartament ku ashensori nuk do të funksionojë, nuk do të ketë dritë në hapësirat e përbashkëta, etj”, paralajmëron Mikulka.

Shqiptarët vendas që jetojnë jashtë gjithashtu po bëhen gjithnjë e më të interesuar për pasuri të paluajtshme në Shqipëri, thotë shqiptarja Orkida Backus Borshi që jeton në Pragë.

“Këta janë njerëz që ikën nga vendi i varfër i atëhershëm në vendet e tjera për punë dhe kushte më të mira jetese” përshkruan ajo. Zviceranët dhe holandezët tani po investojnë më së shumti në Shqipëri. “Këto janë kryesisht investime të mëdha të korporatave në pasuri të paluajtshme në Shqipërinë e Jugut”, thotë shqiptarja, duke shtuar se fondet e investimeve janë gjithashtu më të interesuara në rajon.

Por pasuritë e patundshme shqiptare blihen gjithashtu nga italianë, për shembull, atdheu i të cilëve është më pak se njëqind kilometra nga Shqipëria.

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.