Sa e sa herë, duke folur me mikeshat tuaja, keni biseduar për tradhëtinë, terrori absolut i çdo çifti, madje edhe më të fortët? Sa herë të tjerë, përpara një rrëfimi për frikën e tradhtimit, ato janë përgjigjur: “Nëse do e bënte me të vërtetë, ik, sepse nuk është një gjest as i respektueshëm, as i zgjuar”.

Me sa duket e kishim nuhatur tashmë, por Satoshi Kanazava, një specialist i psikologjisë evolucionare në Shkollën Ekonomike të Londrës, e ka konfirmuar shkencërisht. Pabesia mashkullore varet pikërisht nga IQ e mashkullit dhe, në këtë rast, një IQ e ulët.
Shpërndaje dhe Pëlqeje MekuliPress

Studimi i ekspertëve përfshinte një pjesë të ndryshme të popullsisë mashkullore, duke analizuar moshat e ndryshme, kushtet sociale dhe arsimin për të krahasuar sjelljet e ndryshme.

Ju pëlqen!

Studimi i tij sigurisht që ka vënë theksin tek faktori IQ, por në të njëjtën kohë ka konfirmuar gjithashtu faktorët mjedisorë, psikologjikë dhe fizikë që, të kombinuar, mund të çojnë burrin drejt një gjesti të pabesisë.

Nuk është studimi i parë i kryer në këtë drejtim. Edhe Shtetet e Bashkuara kanë punuar shumë për të analizuar se çfarë dallonte një person besnik nga një person jo-besnik, duke përfunduar me një lloj “harte” të ndjenjave të dashurisë dhe lumturisë.

Gjetjet e ekspertëve treguan se pabesia është tipike për ata që nuk e strukturojnë dhe e ripërpilojnë standardin e veprimit deri në pikën e marrjes së tjetrit si referencë dhe duke e konsideruar atë si një qenie që duhet trajtuar, një privilegj. Prandaj, jobesnikët preferojnë kursim të energjisë në drejtim të emocioneve dhe intelektit, duke u përpjekur të angazhohen sa më pak të jetë e mundur dhe duke preferuar sjelljet që nuk janë aq të virtytshme, si të kenë partnerë të shumëfishtë dhe histori të ndryshme, madje njëkohësisht.
Shpërndaje dhe Pëlqeje MekuliPress

Shkencëtarët thonë se një marrëdhënie e qëndrueshme mund të japë një furnizim të vazhdueshëm të energjisë, kënaqësi të mëdha dhe pak dyshime, faktorë të dobishëm për t’u përballur edhe me jetën e përditshme, përveç asaj sentimentale.

Prandaj nuk është gjithmonë dhe vetëm faji i gjysmës tjetër të çiftit, nëse burri vendos të tradhtojë, sepse ky qëndrim tashmë mund të jetë i brendshëm në jetën e tij. Nuk ka pyetje për të bërë në motorët e kërkimit dhe nuk ka përgjigje të sakta ose të gabuara që mund të jepen në këto momente shumë të vështira.

Shumë herë duket më e thjeshtë të përpiqemi të justifikojmë këtë lloj sjelljeje përmes shkencës, por është shumë e rëndësishme, për të parandaluar që kjo të ndodhë, që të analizohen të gjithë faktorët që hyjnë në lojë me kalimin e kohës, teksa ne jetojmë dhe me të famshmet “periudha të krizës”. /MekuliPress.com/ 
Shpërndaje dhe Pëlqeje MekuliPress

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.