Nëse nuk është nxehtësia e madhe e Tokës që do të na konsumojë; nëse i mbijetojmë sëmundjeve, zisë së bukës dhe hidhërimit të paqëndrueshëm të njerëzimit, është vetëm një çështje kohe përpara se buburrecat të ngrihen dhe të na mposhtin të gjithëve. Lajmi më i fundit është se ata kanë filluar të zhvillojnë një ndër-rezistencë ndaj insekticide të fuqishme.

Shkencëtarët nga Purdue ekspozuan një grup buburrecash gjermanë me insekticide të ndryshme dhe zbuluan se popullatat e buburrecave jo vetëm që zhvilluan një rezistencë ndaj insekticidit, por gjithashtu fituan rezistencë ndaj insekticideve të tjera. Insektet super-imune mund të kalojnë rezistencën e tyre tek pasardhësit e tyre, duke e bërë vetëm një çështje kohe përpara se një popullatë e caktuar të kthehet në thelb, një kërcënim për njerëzimin.

Furrtarët që zhvillojnë rezistencë ndaj klasave të shumta të insekticideve në të njëjtën kohë do të bëjnë që kontrolli i këtyre dëmtuesve të jetë pothuajse i pamundur vetëm me kimikate.”, u shpreh Michael Scharf i Universitetit Purdue.

Ju pëlqen!

Mënyra për të luftuar këtë, thotë Scharf, është të diversifikojë metodat e trajtimit të dëmtuesve. Kjo mund të përfshijë metoda fizike si kurthe dhe vakuume, dhe masa parandaluese si higjiena. Sidoqoftë, buburrecat, ishin në këtë tokë miliona vjet para nesh. Ndërsa ato evoluojnë, ashtu duhet të bëjmë edhe ne ose në të kundërt ata do të jenë këtu miliona vjet pasi ne të kemi ikur.

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.