Më shumë se 1.7 milionë familje në Mbretërinë e Bashkuar po planifikojnë të mos paguajnë faturat e tyre të energjisë muajin e ardhshëm, kur kufiri i çmimit të arrijë një hap prej 80 për qind, sugjeron një studim i ri.

Shumica thonë se janë frymëzuar nga ‘Don’t Pay UK’, një lëvizje bazë me një thirrje të thjeshtë për veprim: anuloni debitimin tuaj direkt nga 1 tetori.

Ai synon të bindë një milion njerëz se një grevë kolektive për mospagesë është mënyra më e mirë për të detyruar qeverinë dhe gjigantët e energjisë të rimendojnë. Me 6 për qind të popullsisë në bord sipas sondazhit të Opinium Research – ekstrapoluar (i shtrirë) në 3.16 milionë njerëz, ose 1.7 milionë shtëpi, ata duket se janë në rrugën e duhur.

Ju pëlqen!

Megjithëse vendi është i ndarë në fushatë, askush nuk po kundërshton se faturat po rriten me një shumë tronditëse.

Rregullatori i gazit dhe energjisë elektrike Ofgem i ka lejuar tashmë furnizuesit të heqin shumën maksimale që mund t’i ngarkojnë klientët çdo vit me 54 përqind në shkurt, në përgjigje të rritjes së çmimeve të gazit. Tani fatura mesatare e gazit dhe energjisë elektrike do të rritet në 3,549 paund (4,198 euro) të paprecedentë nga 1,971 paund (2,331 euro) në vit.

Nëse rritet përsëri në janar, siç parashikohej, studimet tregojnë se pothuajse dy të tretat e familjeve britanike do të zhyten në varfërinë e karburantit, duke shpenzuar më shumë se 10 për qind të të ardhurave të tyre për energji.

Më shumë se 133,500 njerëz janë regjistruar në internet deri më tani, ndërsa ‘Don’t Pay UK’ po rritet.

Organizatorët lokalë kanë bërë përpjekjet e tyre për të marrë fjalën për javë të tëra, duke shpërndarë fletëpalosje dhe duke folur me njerëzit në komunitetet e tyre. Bërja e kësaj i vendos ata në një pozicion unik për të matur temperaturën e një popullate që shikon me nervozizëm dimrin.

Edel Strazimiri

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Vetëfinancohemi! Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NDIHMONA sot me vetëm 1 Euro!