Përqendrimi i neuroneve të paketuara në trurin e vogël të bletëve është proporcionalisht shumë më i lartë se ai i pranishëm në trurin e disa zogjve: domethënë, shumë specie të bletëve kanë një dendësi më të lartë të qelizave të trurit sesa disa zogj.

Kjo u deklarua nga një hulumtim nga një grup entomologësh nga Universiteti i Arizonës, i cili nuk gjeti të njëjtën veçori në organin e të menduarit të hymenopterave të tjera shoqërore, siç janë milingonat. Kjo superfuqi e re e bletëve mund të lidhet me nevojën e përpunimit të informacionit kompleks vizual gjatë fluturimit.

Zonat e ndryshme të trurit të insekteve janë të specializuara në përpunimin e informacionit vizual, erërave, tingujve, madje edhe kujtimeve (të tilla si ato për vendndodhjen e luleve më glutonike). Disa studime në të kaluarën kanë krahasuar madhësinë dhe peshën e trurit të specieve të ndryshme, por “madhësia” nuk është gjithçka: një organ shumë i rëndë nuk do të ishte i menaxhueshëm nga kafshët fluturuese, të cilat kompensojnë përmasën kompakte me një dendësi të neuroneve të mbledhura në hapësirë ​​të vogël.

Ju pëlqen!

Ideja është që e gjithë kjo ka pak të bëjë me inteligjencën që i atribuohet bletëve. Insektet fluturuese mund të kenë nevojë për më shumë neurone për të ruajtur vizionin optimal gjatë fluturimit. Dhe meqenëse indet e trurit janë të shtrenjta për tu mirëmbajtur, për sa i përket energjisë, nëse nuk ju duhen – për shembull sepse nuk fluturoni – është e kotë ta keni. (Focus)

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.