Presidenti i SHBA-së Joe Biden njoftoi një iniciativë të re që synon të privojë presidentin rus Vladimir Putin nga fitimet evropiane të energjisë që përdoren për të “drejtuar makinën e tij të luftës”.

Duke folur në Bruksel, së bashku me Presidenten e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, Biden tha se Rusia po përdorte qëndrimin e saj për t’i ofruar Evropës naftë dhe gaz për të “detyruar dhe manipuluar fqinjët e saj”.

Biden tha se Shtetet e Bashkuara do të ndihmonin Evropën të reduktonte varësinë e saj nga nafta dhe gazi rus dhe do të siguronin që kontinenti të kishte furnizime të mjaftueshme për dy dimrat e ardhshëm.

Ju pëlqen!

“Do të duhet pak kohë për të rregulluar zinxhirët e furnizimit me gaz dhe infrastrukturën që u ndërtua për dekadën e fundit, kështu që ne do të duhet të sigurohemi që familjet në Evropë të mund ta kalojnë këtë dimër dhe të ardhshëm, ndërkohë që ne po ndërtojmë një infrastrukturë. për një të ardhme energjie të larmishme, elastike dhe të pastër”, tha Biden.

Paneli, i kryesuar nga përfaqësues nga Shtëpia e Bardhë dhe Komisioni Evropian, do të synojë gjetjen e furnizimeve alternative të gazit natyror të lëngshëm dhe uljen e kërkesës së përgjithshme për gaz natyror duke ecur përpara.

Varësia e Evropës nga gazi dhe nafta ruse është dëshmuar si një pikë e madhe pengese në përpjekjet perëndimore për të ndëshkuar Moskën për pushtimin e saj në Ukrainë. Ndërsa SHBA-ja ndaloi importet ruse të energjisë, Evropa e kishte shumë më të vështirë të ndërpresë furnizimet e saj.

“Unë e di se eliminimi i gazit rus do të ketë kosto për Evropën, por kjo nuk është gjëja e duhur për të bërë nga pikëpamja morale, por do të na vendosë në një bazë strategjike shumë më të fortë,” tha Biden.
Shtetet e Bashkuara do të punojnë drejt furnizimit të Evropës me të paktën 15 miliardë metra kub gaz natyror të lëngshëm në vitin 2022, në partneritet me vende të tjera, tha Shtëpia e Bardhë.

Zyrtarë të lartë të administratës thanë se 15 miliardë metra kub gaz natyror të lëngshëm që dërgohet në Evropë vjen nga burime të shumta, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara dhe vendet në Azi. Por zyrtarët nuk kishin një informacion të saktë se nga vinte gazi.

Njoftimi i së premtes ishte kulmi i një përpjekjeje të SHBA-së gjatë muajve të fundit për të identifikuar burime alternative të energjisë për Evropën, veçanërisht në Azi. Zyrtarët thanë se këto përpjekje do të vazhdojnë gjatë këtij viti për të arritur objektivin prej 15 miliardë metër kub.

Një zyrtar tha se largimi i Evropës nga energjia ruse përbënte “zëvendësimin e një furnizuesi jo të besueshëm të LNG me një furnizues shumë më të besueshëm në SHBA”.

Grupi do të punojë gjithashtu drejt reduktimit të emetimeve të gazeve serrë përmes reduktimit të emetimeve të metanit dhe përdorimit të energjisë së pastër për operacionet e energjisë.

“Kjo krizë paraqet gjithashtu një mundësi. Është një katalizator”, tha Biden. “Një katalizator që do të nxisë investimet që na duhen për të dyfishuar objektivat tona të energjisë së pastër dhe për të përshpejtuar përparimin drejt të ardhmes sonë neto të emetimeve zero”.

Von der Leyen e ka përshëndetur grupin e përbashkët të punës për energjinë si një “hap të madh” në përpjekjet për të diversifikuar furnizimet me gaz larg Rusisë.

“Ne duam që si evropianë të diversifikohemi larg Rusisë, drejt furnizuesve që ne besojmë se janë miq dhe që janë të besueshëm dhe për këtë arsye, angazhimi i SHBA-së për t’i ofruar Bashkimit Evropian të paktën 15 miliardë metra kub LNG shtesë këtë vit është një hap i madh. në këtë drejtim, sepse kjo do të zëvendësojë furnizimin me LNG që marrim aktualisht nga Rusia”, tha von der Leyen në konferencën për shtyp.
Shtetet e Bashkuara janë zotuar gjithashtu të sigurojnë kërkesë dhe furnizim të qëndrueshëm për 50 miliardë metra kub shtesë gaz natyror të lëngshëm amerikan deri në vitin 2030, i cili von der Leyen tha se do të zëvendësojë një të tretën e furnizimit me gaz rus në Evropë.

Kjo e vendos bllokun “në rrugën e duhur tani”, tha ajo, duke theksuar nevojën që BE të sigurojë furnizime “jo vetëm për dimrin e ardhshëm, por edhe për vitet në vijim.”

Për më tepër, duke qenë se infrastruktura aktuale e gazit mund të përdoret në të ardhmen për hidrogjen të pastër, ajo luan një rol në “dekarbonizimin e ekonomisë sonë”, vazhdoi ajo.

Bashkëpunimi midis BE-së dhe SHBA-së “tregon fuqinë e demokracive tona” dhe prania e Bidenit në Evropë dërgon një “mesazh të fuqishëm për botën”, shtoi ajo.

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.