Vebi Mujku, ekspert i çështjeve sociale, ka thënë se situata me droga në Kosovë është dramatike.

“Vajzat e mitura fillimisht viktimizohen si përdoruese të substancave, më pas në mungesë të mjeteve detyrohen të punojnë në qendra masazhi, në prostitucion deri në shtatzëni të padëshiruar”, ka thënë ai në Puls të KTV-së.

Sipas tij, Kosova nuk ka të zhvilluar një bazë të dhënave që e din numrin e saktë të përdoruesve, përderisa flitet për një shifër rreth 35 mijë persona.

Ju pëlqen!

“Kosova nuk posedon asnjë qendër rehabilitimi dhe trajtimi të përdoruesve dhe familjet detyrohet që fëmijët dhe anëtarët e familjes t’i dërgojnë në qendra rehabilituese në shtete tjera. Kosovës i duhen urgjent së paku 2 qendra rehabilituese. Përdoruesit nuk e kanë vendin në burg por ju duhet rehabilitim dhe trajtim”, ka thënë ai.

Mujku ka thënë se vetë themelimi i task forcës nga Qeveria lidhur me përdorimin e substancave në shkolla, tregon për situatën e rëndë ku gjendet Kosova.

“Policia nuk intervenon në shkolla pa paralajmërim dhe forma e paralajmërimit zbeh mundësinë e zbulimit të përdoruesve dhe trafikantëve të shumtë përreth shkollave, qoftë publike apo private”, ka thënë ai.

Mujku ka thënë se kur flasim për burimet financiare, Kosova mbi 90% të burimeve financiare dhe humane i shpenzon në task forca, këshilla, borde, agjenci, sekretariate, koordinator në punë tavoline, vizita studimore, konferenca, seminari kurse më pak se 10% në ofrim të shërbimeve dhe trajtim profesional të përdoruesve të substancave.

“Secila Qeveri me marrjen e pushtetit e ndërron komplet kabinetin, këshilltarët, koordinatorët dhe strukturën e brendshme dhe tenton të fillon nga fillimi me Ligje, strategji, koncept dokumente dhe mungesa e një konsistence shkakton probleme të mëdha, duke rehatuar militantë partiakë dhe larguar profesionistë me përvojë”, është shprehur Mujku.

Nga ana tjetër, në Puls të KTV-së ai ka thënë se cak trafikantëve kryesisht janë fëmijët e familjeve të pasura, fëmijë të cilët dallohen nga veshmbathja, përdorimi i telefonave të shtrenjte, dalin deri vonë në orët e mbrëmjes, dhe vinë lehtë në kontakt me trafikuesit e drogës. Megjithatë, së fundi, sipas tij, ka ndryshuar qasja dhe ka shumë raste të përdorimit të substancave edhe tek të varfrit dhe tek komunitet romë, ashkali dhe egjiptian.

“Mungesa e madhe e koordinimit dhe bashkëpunimit mes Ministrive dhe institucioneve lokale dhe OJQ-ve në trajtimin e rasteve. Drejtorët e shkollave nuk i paraqesin rastet e fëmijëve përdorues substancave nga frika se do të vlerësohen negativisht gjatë vlerësimit. Doktorët duhet ti informojnë policinë në gjitha rastet kur ju përshkruajnë barna ku gjatë përdorimit të tyre ndalohet drejtimi i automjetit, e që shpesh janë shkaktar të aksidenteve. Flitet se ka shumë përdorues që punojnë vozitës taksi, dhe asnjë kontroll nga inspektorati apo policia”, ka thënë Mujku.

Përdoruesit e substancave thonë se brenda 10 minutash mundë të furnizohesh me cilin do lloj droge pa asnjë problem.

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Vetëfinancohemi! Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NDIHMONA sot me vetëm 1 Euro!