Për shumë burra dhe gra, adoleshenca është një nga periudhat më të vështira për t’u trajtuar në rrjedhën e jetës së tyre për shkak se nga ky moment ata duhet të braktisin plotësisht fëmijërinë apo zakonet fëmijërore dhe të fillojnë të bëhen më të përgjegjshëm për fillimin për të adresuar problemet përditshme. Kjo megjithatë mund të jetë frikësuese për shumë persona dhe, në përputhje me të kaluarën e vet – në familje, fizike apo sociale – mund të tërheqë një numër të problemeve: këtu janë dhjetë prej atyre të njohura më mirë. Duhet të theksohet se kështu nuk janë aspak të gjitha adoleshentët, por thjesht problemet tipike që i prekin ato në një mënyrë të përgjithshme.

Rebelim
Një nga problemet që shoqërojnë sidomos vitet e hershme të adoleshencës është një ndjenjë e rebelimit kundër shumë rregullave të vendosura, jo vetëm nga prindërit, por edhe nga figura e shkollës. Këto mund të shfaqen me akte të vogla të mosbindjes, por mund të kthehen në probleme reale nëse ato manifestohen në formë të vandalizmit të të gjitha llojeve, nga vjedhjet e vogla deri në shkatërrimin e objekteve publike. Ndjenja e rebelimit mund të lindë për të maskuar një sekret të dhënë nga një sfond familjar i një lloji të caktuar dhe gjithashtu mund të ushqehet nga një shoqëri e keqe.

Shoqëritë e këqija
Shoqëria e keqe mund të ketë ndikim negativ mbi djalin adoleshent i cili, duke u mashtruar, mund të kryejë veprime kundër vullnetit të tij, nga vjedhje të vogla në çështjet më të rënda. Ndërsa rritemi, i takon djaloshit ose vajzës për të kuptuar se ajo që po bëhet nuk është e mirë dhe prandaj përballet me përgjegjësitë e tij duke gjetur rrugën e tij.

Ju pëlqen!

Pak dëshirë për të shkuar në shkollë
Ndodh shumë shpesh që gjatë moshës së adoleshencës, ju humbni interesimin për të shkuar në shkollë dhe për të gjetur një trajnim: kjo mund të jetë një problem në momentin në të cilin ndodh një performancë e ulët dhe e pamjaftueshme, me nota ulëta ose duke kryer shumë herë mungesat e pajustifikuara, tipike si lënia e mësimit.

Bullizmi
Shumë herë djemtë dhe vajzat në adoleshencë janë në shënjestër të bullizmit, por shumë shpesh ata mund të jenë vetë “kryerësit”. Në anën e viktimave, megjithatë, rastet e ngacmimit po sjellin një sërë faktorësh negativë që bëjnë që individi të përjetojë ankth, depresion dhe vetë-respekt të ulët të mjaftueshëm për të, nuk duan të marrin pjesë në të njëjtat mjedise që mund të shkojnë, nga shkolla në vende dhe transportin publik.

Ndryshimi fizik
Vajzat dhe djemtë fillojnë të ndryshojnë gjatë adoleshencës. Të para janë vajzat, me menstruacionet e para dhe trupin e ndryshuar, të ndjekur nga djemtë me pubertetin. Në këto raste, megjithatë, ka shumë adoleshentë që nuk i pranojnë ndryshimet e tyre mirë, të cilat në shumicën e individëve shoqërohen me aknet. Kjo ndodh shpesh edhe në vajzat të cilat, përveç mangësive, nuk e pranojnë trupin e tyre duke e konsideruar veten “të shëndoshë”, edhe pse dukshëm janë të holla ose krejtësisht normale.

Marrëdhëniet e dashurisë
Me adoleshencën djemtë dhe vajzat mësojnë të njohin veten dhe kanë të dashurin e tyre të parë ose të dashurën. Kjo dëshmon të jetë një problem kur ata të pësojnë thyerjen e parë normale të zemrës: të kuptuarit se marrëdhënia me atë vajzë apo djalë nuk ishte “fati” i individit mund të krijojë ndjenja negative që mund ta çojë atë për të bërë gjëra të cilat mund të pendohen më pas, për ta rifituar atë.

Vetëbesimi i ulët
Një nga ndjenjat e përjetuara nga djemtë dhe vajzat është një vetëbesim i ulët ndaj vetes. Kjo manifestohet jo vetëm në formën e pakënaqësisë për pamjen fizike të dikujt, jo duke u ndjerë “e bukur”, por edhe në nivelin e aftësive të veta. Për shembull, kur ju nuk mund të merrni një rezultat aq sa shpresonit, në shkollë me një detyrë ose në sport, ose kur përqeshini nga bullizmi si “Të mirë për asgjë”. Në këto raste tentohet izolimi nga të tjerët. Në disa raste mund të jetë edhe faji i prindërve, kur personi nuk vlerësohet për rezultatet e arritura, por “i kënaqur” me “ju mund të bëni më shumë”, “këtë mund ta bëjë gjithkush” dhe kështu me radhë. Për këtë arsye kjo do të duhet të ndërtohet pak nga pak duke filluar të punojmë për veten tonë dhe të shohim se pak nga pak rezultatet do të fillojnë të tregojnë veten.

Depresioni dhe ankthi
Vetë-respekti i ulët është i shoqëruar shpesh nga sjellje të tjera të tilla si depresioni dhe ankthi dhe mund të gjurmohen me të njëjtin problem, nuk janë në gjendje për të arritur një rezultat, një rezultat të mirë në shkollë apo një gol gjatë një ndeshje futbolli, ose të jetë aq i fiksuar nga ngacmimet që të ndiejë gjendjen e ankthit çdo herë që individi (ose tjetri) të afrohet.

Auto-dëmtimi
Në shumë raste tek adoleshentët, gjendja e depresionit, ankthit dhe vetëbesimit të ulët mund të çojë në dëmtimin e vetvetes nga individi: djegia me avull në trupin e tij dhe më pas ndjenja e lehtësimit. Ky problem, nëse nuk mbahet nën kontroll, mund të përfundojnë me një gjest më të rëndë që mund të ketë pasoja fatale, vetëvrasje.

Bulimia dhe anoreksia
Ndër problemet e mëdha të adoleshentëve, sidomos tek vajzat, është bulimia dhe anoreksia. Kjo mund të lindë nga mungesa e vetëbesimit, duke e parë veten tepër të shëndoshë ose shëmtuar për t’u pranuar nga të tjerët. Megjithatë, në shumicën e rasteve nuk është plotësisht e qartë që sapo të hyni në tunel, rruga për të dalë do të jetë shumë e gjatë dhe e vështirë.

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.