Shumë kafe gjatë shtatzënisë mund të çojë në fëmijë me probleme të sjelljes më vonë.

Ky është mënyra kryesore për hulumtimin e ri që shqyrtoi 9,000 skanime të trurit nga fëmijë 9 dhe 10 vjeç si pjesë e studimit më të madh afatgjatë të zhvillimit të trurit dhe shëndetit të fëmijëve.

“Kufijtë lëvizin nga kafeina dhe ka ndryshime delikate, por reale në rezultatet e sjelljes në shumicën e fëmijëve që ishin të ekspozuar ndaj kafeinës në mitër”, tha autori i studimit John Foxe. Ai është drejtor i Institutit Del Monte për Neuroshkencën në Universitetin e Rochester në Rochester, N.Y.

Ju pëlqen!

“Kjo mund të mos bëjë një ndryshim domethënës në sjelljet e disa fëmijëve, por për ata që janë të pambrojtur në mënyra të tjera, mund t’i rrotullojë ata mbi pragun”, shtoi Foxe.

Për vite me radhë, grave shtatzëna u është thënë të kufizojnë marrjen e kafeinës për të ulur rrezikun për abort ose lindje të parakohshme, por ky studim i ri sugjeron që gratë shtatzëna që konsumojnë kafe mund të kenë më shumë të ngjarë të kenë fëmijë me probleme të sjelljes më vonë në jetë.

Skanimet e trurit të fëmijëve, nënat e të cilëve konsumuan kafeinë gjatë shtatzënisë treguan ndryshime në rrugët që mund të çojnë në probleme të sjelljes më vonë, duke përfshirë vështirësi në vëmendje dhe hiperaktivitet. Ndryshimet ndiqen me rezultate më të larta në listat e kontrollit për sjelljet problematike që shihen në mesin e fëmijëve nënat e të cilëve raportuan që kanë pirë kafe ndërsa ishin shtatzënë.

Shumica e çështjeve të sjelljes të para tek fëmijët ishin të vogla, por të dukshme, tha Foxe. Rreziqe të tjera për zhvillimin e çështjeve të sjelljes përfshijnë historinë familjare dhe disa faktorë socialë dhe ekonomikë, shtoi ai.

Ndërsa dihet që fetusi nuk mund të shpërbëjë kafeinën kur kalon placentën, Foxe tha saktësisht se si ose në cilën pikë të shtatzënisë kafeina çon në këto ndryshime nuk kuptohet plotësisht.

Studimi nuk gjeti ndonjë ndryshim në inteligjencën ose aftësinë e të menduarit të fëmijëve.

Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve sugjeron që gratë shtatzëna të kufizojnë marrjen e kafeinës në 200 miligramë në ditë, por edhe kjo mund të jetë shumë, sugjeroi studimi.

“Unë do të këshilloja gratë shtatzëna që të marrin sa më pak kafeinë të jetë e mundur ,” tha Foxe.

“Ne nuk e dimë se çfarë do të bëjë tërheqja, nervozizmi, stresi dhe ankthi në një shtatzëni,” tha Foxe. “Mundohuni të hiqni dorë nga konsumimi i kafeinës para se të mbeteni shtatzënë.”

Studimi ka disa kufizime. Grave iu kërkua të kujtojnë se sa kafeinë kanë konsumuar gjatë shtatzënisë dhe kujtesa nuk është gjithmonë 100% e saktë.

Gjetjet u botuan së fundmi në internet në revistën Neuropharmacology.

Dr. Mark Klebanoff, hetuesi kryesor në Qendrën për Kërkime Perinatale në Columbus, Ohio, tha se shumë studime kanë parë efektet e kafeinës në rezultatet e shtatzënisë, të tilla si rreziku i abortit. Por dihet më pak për mënyrën se si kafeina ndikon tek fëmijët ndërsa plaken.

“Studimi i ri shton literaturën, por nuk është e mjaftueshme për të implikuar kafeinë në ndonjë mënyrë të fortë”, tha Klebanoff, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, por shqyrtoi gjetjet.

“Gratë shtatzëna mund të sigurohen në mënyrë të arsyeshme se konsumimi i më pak se 200 miligramë në ditë kafeinë nuk do të shkaktojë abort spontan ose lindje të parakohshme,” tha ai. Por nevojitet më shumë studim se si ndikon në zhvillimin e fëmijëve, shtoi Klebanoff.

“Një filxhan tipik në shtëpi ka rreth 100 mg kafeinë, kështu që gratë mund të kufizojnë veten në dy filxhanë në ditë kur janë shtatzënë,” tha ai.

Por duhet të mbajnë në mend se burime të tjera të kafeinës (të tilla si pije energjike dhe çokollatë) duhet të konsiderohen si pjesë e totalit, tha Klebanoff.

MekuliPress është në prag të mbylljes. MBËSHTETE SOT GAZETARINË E PAVARUR DHE ORIGJINALITETIN E MEKULIPRESS. Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NA NDIHMO sot të paktën edhe me 1 Euro!