Deti Mesdhe, i cili ka një sipërfaqe prej 970.000 kilometra katror, ​​mund të zhduket nga sipërfaqja e Tokës 50 milion vite nga tani.

The Economist ka publikuar një material shpjegues duke dhënë me detaje se si drifti kontinental (lëvizja graduale e kontinenteve të tokës) do të përbëjë zhdukjen e mundshme të detit dhe në përgjithësi do ta bëjë planetin tonë të duken shumë më ndryshe në të ardhmen e largët.

Zhvendosja kontinentale ndodh sepse pllakat tektonike nën sipërfaqen e Tokës vazhdimisht lëvizin nga rrymat shpërndarëse të nxehtësisë në mantelin e planetit. Edhe në këtë moment, Afrika dhe Europa po rrëshqasin me njëra-tjetrën në të gjithë Mesdheun, duke u nisur nga një përplasje që do të rezultojë në një kontinent mega-kontinent të quajtur Eurafrica. Kur të takohen të dy kontinentet, shumica e gjeologëve bien dakort se Mesdheu do të mbyllet dhe do të bëhet malore, ndërsa masat tokësore do të dalin mbi njëra tjetrën.

Ju pëlqen!

Krijimi i një super kontinenti të bën të mendosh Pangean (super kontinentin i cili ekzistonte gjatë epokës paleozoike të vonë dhe mesozoit të hershëm). Shkencëtarët teorizojnë se super-kontinentet janë formuar në cikle gjatë gjithë historisë së Tokës. Pangea ishte më i fundit, dhe u shkatërrua rreth 200 milionë vjet më parë. Disa shkencëtarë besojnë se kjo na vendos në mes të një cikli, dhe një Pangea e re, e cila do të përfshijë malet e njohura më parë si Deti Mesdhe.

©MekuliPress/ Dhuro sot vetëm 1 euro dhe shpëtoje MekuliPress. Ndihmo gazetarinë e pavarur nga partitë politike dhe oligarkët. FOTO: No copyright infringement is intended.