Lumturia është një gjendje elektrizuese dhe e pakapshme. Filozofë, teologë, psikologë, madje edhe ekonomistë kanë kohë që kërkojnë ta përcaktojnë atë. Dhe që nga vitet 1990, një degë e tërë e psikologjisë – psikologjia pozitive – është përkushtuar që ta mbështesë atë për muri. Më shumë sesa thjesht humor pozitiv, lumturia është një gjendje e mirëqenies që nënkupton të jetosh një jetë të mirë, një jetë me plotë kuptim dhe kënaqësi.

Ndjenja e gëzimit i ka edhe benefitet e veta shëndetësore. Një trupë hulumtuese në rritje gjithashtu sugjeron që lumturia mund të përmirësojë shëndetin tuaj fizik; nga ndjenjat e pozitivitetit dhe përmbushjes duket se përfitojnë shëndeti kardiovaskular, sistemi imunitar, nivelet e inflamacionit dhe presioni i gjakut. Lumturia madje ka qenë e lidhur me një jetëgjatësi më të gjatë, si dhe me një cilësi më të lartë të jetës dhe mirëqenies.

Arritja e lumturisë është një ndjekje globale. Studiuesit zbulojnë se njerëzit nga çdo cep i botës e vlerësojnë lumturinë si diçka më të rëndësishme se rezultatet e tjera personale të dëshirueshme, siç janë fitimi i pasurisë, marrja e të mirave materiale dhe hyrja në parajsë.

Ju pëlqen!

Si të bëhemi të lumtur?

Lumturia nuk është rezultat i kërcimit nga një gëzim në tjetrin; studiuesit zbulojnë se arritja e lumturisë zakonisht përfshin kohën e shqetësimit. Struktura gjenetike, rrethanat e jetës, arritjet, statusi martesor, marrëdhëniet shoqërore, madje edhe fqinjët tuaj – të gjitha ndikojnë në atë se sa i lumtur jeni. Kërkimet tregojnë se shumë lumturi gjendet nën kontrollin personal.

Të pranosh rregullisht kënaqësi të vogla, të zhytesh në aktivitete sfiduese, të vendosësh dhe të përmbushësh qëllime, të mbash lidhje të ngushta shoqërore dhe të gjesh qëllime përtej vetvetes, të gjitha rrisin kënaqësinë e jetës. Nuk është lumturia vetvetiu që promovon mirëqenien, është ndjekja e saj ajo që është thelbësore.

Sa para nevojiten për të qenë të lumtur?

Paraja është e rëndësishme për lumturinë, por vetëm deri në një pikë të caktuar; paraja e blen lirinë nga shqetësimet për gjërat bazike – strehimi, ushqimi dhe veshja. Sidoqoftë, hulumtimi nga revista “Nature Human Behaviour” tregon se mesi i art për të ardhurat vjetore është midis 60,000 dhe 95,000 dollarë në vit, dhe jo një pagë milionëshe. Fitimet mbi pikën thyerëse të 95,000 $ nuk barazohen me mirëqenien e rritur; një person që fiton 150,000 dollarë në vit nuk do të jetë domosdoshmërisht aq i lumtur sa një person që fiton shumë më pak. Lumturia gjithashtu ulet, ashtu si na tregon rutina hedonike – njerëzit kthehen në pikën e tyre të mirëqenies pa marrë parasysh nëse disponimi është i lartë apo i ulët.

Shenjat e personit të lumtur

Personi i lumtur nuk është i dashuruar me mallra të zbukuruara me materiale ose pushime luksoze. Ky person është në lidhje me kënaqësitë e thjeshta të jetës – duke kërkuar një qen, duke u ulur nën një pemë, duke shijuar një filxhan çaj. Këtu i keni shenjat e më të lumturve:

 

 • Nuk ndjehet titullar dhe ka më pak pritshmëri;
 • Nuk është ngatërrestar apo fyes;
 • Nuk mban mëri;
 • Është i hapur për të mësuar gjëra të reja;
 • Është me përuulur dhe i duruar;
 • Nuk i regjistron bezdit e vogla;
 • Nuk ka ankth për të djeshmen dhe të nesërmen;
 • E praktikon vetë-kujdesin;
 • Buzëqesh dhe qesh me lehtësi;
 • Shkon me rrjedhën;
 • Nuk bën lojëra;
 • E praktikon dhembshurinë;
 • Jep dhe merr pa mundime;
 • Nuk është martirë apo viktimë;
 • Gjithmonë është mirënjohës
 • Nuk është koprrac me lumturinë e vetë;
 • Gëzon marrëdhënie të shëndetshme;
 • Është i lumtur për njerëzit e tjerë;
 • Ka një rrjet mbështetës të shëndetshëm;
 • Jeton me kuptim dhe qëllim.

 

Përktheu nga Psycology Today

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.