Endometrioza është një çregullim ku inde të ngjashme me indet që normalisht veshin muret  e brendshme të mitrës (endometriumit), rriten jashtë mitrës.

Simptomat e endometriozës janë të ngjashme me ato të problemeve të tjera shëndetësore, duke e bërë kështu të vështirë diagnostikimin. Për këtë arsye, shumë gra, përjetojnë simptoma të endometriozës deri në 10 vjet para se të marrin një diagnozë dhe trajtimin e duhur.

Një diagnozë e hershme e endometriozës mund të ndihmojë në një menaxhim më të mirë të simptomave. Prandaj është e rëndësishme që t’i dini shenjat dhe simptomat e saj e të diskutoni me mjekun tuaj nëse mendoni se mund të vuani nga diçka e tillë.

Ju pëlqen!

Shenjat dhe simptomat e endometriozës:

  • Menstruacione të dhimbshme (dysmenorrhea)

Dhumbjet dhe krampet mund të fillojnë para menstruacioneve dhe të vazhdojnë gjatë dhe disa ditë pas tyre. Disa gra e përshkruajnë këtë dhimbje si shumë më të madhe se zakonisht dhe me intensitet që rritet me kalimin e kohës.

  • Dhimbje në zonën e pelvisit, belit dhe fundit të shpinës

Mund të përjetoni dhimbje në këto zona gjatë menstruacioneve ose ndonjëherë dhimbjet mund të jenë kronike.

  • Dhimbje gjatë apo pas kryerjes së marrëdhënieve seksuale

Kjo dhimbje mund të duket e thellë dhe ndryshon shpesh, me ndryshimin e pozicioneve apo fazës së menstruacioneve.

  • Gjakrrjedhje e tepërt

Mund të përjetoni gjakrrjedhje të tepërt gjatë periodave (menorrhagia ) apo midis periodave me njëra – tjetrën (menometrorrhagia).

  • Vështirësi për të ngelur shtatzënë (infertilitet)

Në shumë raste endometrioza diagnostikohet në gra që kërkojnë trajtim për infertilitet.

  • Dhimbje gjatë jashtëqitjes apo urinimit

Zakonisht kjo simptomë ndodh gjatë menstruacioneve.

  • Lodhje dhe simptoma digjestive

Simptoma të tjera mund të jenë lodhja, diarreja, kapsllëku, fryrja apo të vjella, sidomos gjatë menstruacioneve.

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.