Të mëdhenj, jetëgjatë, shumë inteligjentë, me kujtesë të mirë dhe zë të fuqishëm: elefantët janë kafshë vërtet magjepsëse. Gjithashtu për shkak se ata janë të mbijetuarit e fundit të një linje gjitarësh që datojnë 50 milionë vjet më parë, e cila, duke evoluar, ka krijuar disa specie të zhdukura. Fatkeqësisht, elefantët janë gjithashtu kafshë të rrezikuara: zvogëlimi në rritje dhe i pandalshëm i habitatit të tyre dhe, mbi të gjitha, gjuetia e paligjshme, një ditë mund t’i bëjë ata të zhduken përgjithmonë. Këtu janë disa nga karakteristikat e tyre të sjelljes, rezultat i vëzhgimeve mbi sjelljen e elefantëve afrikanë të kryera për 40 vjet në Kenia nga etologia dhe ambientalistja amerikane Cynthia Moss.

1 – Elefantët përdorin gjethet e disa pemëve të familjes boraginaceae për të shëruar veten ose për të ndihmuar në lindjen e fëmijëve. Popullatat njerëzore lokale përdorin gjithashtu të njëjtat bimë për të njëjtat qëllime.

2 – Matriarkët udhëheqin familjen sepse e njohin mirë mjedisin. Megjithatë, nëse ndodh që të vriten nga gjuetarët e paligjshëm, elefantët më të rinj do të udhëheqin rrugën. Rezultati: familja, e udhëhequr nga më pak përvojë, do të jetë më pak e suksesshme në gjetjen e ujit dhe ushqimit dhe shmangien e armiqve.

Ju pëlqen!

3 – Elefantët përdorin një “fjalë” të saktë për t’iu referuar bletëve, të cilat janë një nga speciet më të rrezikshme për ta. Sepse nëse bletët duhet t’i sulmojnë, ato rrëshqasin në trungun e hundës, një zonë shumë delikate për elefantët.

4 – Elefantët komunikojnë me infratinguj (një frekuencë shumë e ulët për veshin e njeriut) edhe nga shumë kilometra larg. Dhe për të “dëgjuar” këta tinguj ata vendosin trungun e hundës së tyre në tokë.

5 – Gjuetia pa leje vret kafshët më të mëdha me tufa më të gjata; meqenëse mbeten vetëm meshkujt e rinj, të cilët janë të papërvojë, miqësia dhe çiftëzimi bëhen çështje mjaft komplekse, sepse të rinjtë janë shumë agresivë ndaj femrave.

6 – Së bashku me njeriun modern dhe me shumë gjasa me Neandertalin, elefanti është e vetmja kafshë tjetër e njohur për të zhvilluar rituale rreth eshtrave të të vdekurve të tij.

7 – Elefantët indianë (Elefas maximusindicus) kuptojnë se kur është koha për të pritur që një bashkëshort të bashkëpunojë dhe të tërheqë një litar së bashku për të arritur ushqimin. FCSD

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Vetëfinancohemi! Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NDIHMONA sot me vetëm 1 Euro!