Mbivlerësimi mund t’ju ndalojë të bëni gjërat, dhe t’ju bëjë të ndjeheni shumë më keq. Shpesh përbëhet nga shqetësimi i vazhdueshëm dhe shqetësues.

Të mendosh shumë për diçka shpesh përfshin më shumë sesa fjalët, menduesit krijojnë imazhe katastrofike gjithashtu. Mendjet e tyre ngjasojnë me një film ku imagjinojnë ngjarje shqetësuese.

Si mund ta ndalojmë të mbi menduarin ?

Ju pëlqen!

Ju mund të stërvitni trurin tuaj. Si të gjitha zakonet, ndryshimi i modeleve të mendimit tuaj shkatërrues mund të jetë një sfidë. Por me praktikë të qëndrueshme, ju mund ta stërvitni trurin tuaj të mendojë ndryshe. Këtu janë gjashtë mënyra për të ndaluar rrëzimin e gjithçkaje:

Vini re kur keni ngecur në kokën tuaj

Të mbi menduarit mund të bëhet një zakon i tillë që as nuk e njihni kur jeni duke e bërë atë. Filloni t’i kushtoni vëmendje mënyrës sesi mendoni, në mënyrë që të bëheni të vetëdijshëm për problemin.

Kur po rishikoni ngjarje në mendjen tuaj pa pushim, ose shqetësoheni për gjëra që nuk mund t’i kontrolloni, pranoni se mendimet tuaja nuk janë produktive. Të menduarit është i dobishëm vetëm kur çon në veprim pozitiv.

Mbani përqendrimin në zgjidhjen e problemeve

Bërja e problemeve tuaja nuk është e dobishme por kërkimi i zgjidhjeve është. Nëse është diçka për të cilën keni kontroll, konsideroni se si mund ta parandaloni problemin ose ta sfidoni veten për të identifikuar një ose disa zgjidhje të mundshme.

Nëse është diçka për të cilën nuk keni kontroll, si një fatkeqësi natyrore, mendoni për strategjitë që mund të përdorni për të përballuar atë. Përqendrohuni te gjërat që mund t’i kontrolloni, si qëndrimi juaj dhe përpjekja juaj.

Sfidoni mendimet tuaja

Mos harroni se emocionet tuaja do të ndërhyjnë në aftësinë tuaj për të parë situatat në mënyrë objektive. Bëni një hap prapa dhe shikoni provat. Evidentoni çfarë provash keni dhe nëse mendimi juaj është i vërtetë apo i pa vërtetë.

Lironi kohë për reflektim

Zbatimi i problemeve tuaja për periudha të gjata kohore nuk është produktiv, por reflektimi i shkurtër mund të jetë i dobishëm. Të mendosh se si mund t’i bësh gjërat ndryshe ose duke njohur pengesat e mundshme në planin tuaj, mund t’ju ndihmojnë të performoni më mirë në të ardhmen.

Mësoni aftësitë e mendjes

Ashtu si çdo aftësi tjetër, ndërgjegjja ushtron praktikë, por me kalimin e kohës, ajo mund të ulet duke u përmbysur. Ka klasa, libra, aplikacione, kurse dhe video të disponueshme për t’ju ndihmuar të mësoni aftësi të mendjes.

Ndryshoni kanalin

Ndryshoni kanalin në trurin tuaj duke ndryshuar aktivitetin tuaj. Ushtroni, angazhohuni në bisedë mbi një temë krejtësisht tjetër ose punoni në një projekt që ju tërheq vëmendjen. Bërja e diçkaje ndryshe do t’i japë fund barrierave të mendimeve negative.

Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.