Gjatë dy viteve të fundit, interesi për lëndët ushqyese që mbështesin sistemin imunitar si zinku është rritur, pjesërisht falë pandemisë COVID-19.

Është e vërtetë që zinku është një mineral thelbësor që mund të ndihmojë në mbështetjen e funksionit imunitar dhe shëndetin e syve.

Zinku luan një rol të rëndësishëm në funksionin imun. Njerëzit që kanë mungesë zinku mund të shfaqin rënie në funksionin imunitar dhe mund të jenë më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve infektive si pneumonia. Për më tepër, disa studime kanë treguar se zinku mund të zvogëlojë kohëzgjatjen e të ftohtit të zakonshëm. Mungesa e zinkut është shoqëruar gjithashtu me degjenerimin makular të lidhur me moshën, një shkak kryesor i verbërisë tek të rriturit e moshuar.

Ju pëlqen!

Doza ditore e rekomanduar e zinkut është 11 mg/ditë për meshkujt e rritur dhe 8 mg/ditë për femrat e rritura. Shumica e njerëzve me dieta të ndryshme janë në gjendje ta përmbushin këtë rekomandim nëpërmjet burimeve ushqimore. Megjithatë, njerëzit në dietë vegjetariane mund të kenë nevojë të konsumojnë sasi më të larta të zinkut. Kjo ndodh sepse edhe pse ka shumë burime të zinkut me bazë bimore, shumica e këtyre ushqimeve janë gjithashtu të larta në acid fitik, i cili ndërhyn në përthithjen e zinkut nga trupi.

Burimet shtazore janë burimet më të mëdha të zinkut, duke përfshirë ushqimet e detit, mishin dhe produktet e qumështit. Megjithatë, shumica e burimeve të proteinave, përfshirë ato vegjetariane, përmbajnë zink dhe mund të kontribuojnë në marrjen ditore.

Nëse doni të rrinsi marrjen e mineralit të zinkut është e këshillueshme të përfshini ndonjë nga 10 ushqimet e mëposhtme në dietën tuaj, të cilat të gjitha janë veçanërisht të larta në zink.

  1. Mishi i viçit
  2. Ostrike
  3. Gjeli i detit
  4. Kos
  5. Fasulet
  6. Qiqrat
  7. Qumështi
  8. Bajmet
  9. Kikirikët
  10. Bizele
Mekuli Press është në prag të mbylljes. Kemi nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. Na ndihmo sot edhe me vetëm 1 Euro! - FOTO: No copyright infringement is intended.