Spiritualiteti mund të jetë i rëndësishëm, por fetë? Jo dhe aq shumë.

Pavarësisht nëse vendosni të ndiqni Hinduizmin, Islamin, Krishterimin ose ndonjë fe tjetër madhore, zgjedhja për t’u bërë ndjekës i një feje kryesore nuk do të shtojë spiritualitetin dhe rritjen tuaj, por do ta pengojë atë.

Këtu janë dhjetë arsye pse nuk keni nevojë për fe.

Ju pëlqen!

1) Bindja Absolute

Nuk mund të ketë një regjim autoritar më të madh se institucionet fetare tradicionale.

Këto institucione janë krijuar për të sunduar të gjithë vullnetin tuaj të lirë, dhe ato e bëjnë këtë me qëllim. Sa më shumë që adhuruesit e tyre të ngjajnë me delet, aq më lehtë do të urdhërohen ata.

Fetë janë krijuar për t’ju bërë të dëgjueshëm dhe të dobët në mënyrë që ata të predikojnë në mënyrë aktive mësimet dhe filozofitë e tyre pa u shqetësuar për mospajtimet.

“Mos i indoktrinoni fëmijët tuaj. Mësojini ata të mendojnë vetë, t’i vlerësojnë faktet dhe të mos pajtohen me ju.” – Richard Daëkins

2) Spiritualitet është për të paedukuarit

Nëse keni ndonjë lloj arsimimi të lartë, atëherë duhet të jeni mjaft të edukuar sa për të ditur që feja nuk e rrisin vërtet vetëdijen tuaj për universin.

Feja bën gjithçka mundet për të ulur kuptueshmërinë tuaj për vetëdijen, duke e futur të gjithë kuptimin e universit në një libër me një mijë rregulla që duhet të ndiqen.

Ajo ju rëndon mendjen me nocione të rreme, duke mos ju dhënë asnjë nga të vërtetat që kërkoni.

Këtu është një citim i shkëlqyer nga Carl Sagan:

“A ka mundësi që ndonjë fe madhështore ta ketë konsultuar shkencën dhe të vijë në përfundimin se: ” Kjo është më mirë sesa menduam! Universi është shumë më i madh se sa thanë profetët tanë, ata më të hollët, më delikatët, më elegantët?”

Në vend të kësaj ata thonë: “Jo, jo, jo! Zoti im është një perëndi e vogël dhe unë dua që ai të qëndrojë në atë mënyrë.”

3) E mbushur me pedofilë

Ju e dini se si kishat dhe institucionet e tjera fetare kërkojnë rregullisht dhurime dhe kontribute?

E vërteta e ftohtë dhe e vështirë është që çdo dollar që ju dhuroni këtyre kishave është një tjetër dollar që shkon në xhepat e një organizate që dihet se mbron pedofilët.

Qindra mësues dhe prift katolikë janë larguar si pedofilë, duke dëmtuar djem dhe vajza të reja, megjithatë Papa dhe kisha vazhdojnë t’i mbajnë ata në “bord”.

4) E shpenzon kohën tuaj

Koha është pasuria më e rëndësishme që keni, veçanërisht pasi nuk mund të blini prap asnjë sekondë që humbni.

Problemi me fenë është se kërkon shumë kohë, nëse dëshironi të shndërroheni në një fetar të devotshëm, dhe se gjithë këtë kohë e shpenzoni për ti mësuar disa gjëra, të cilat në rrethana të tjera do t’i mësonit tepër shpejt.

Pra, shumë nga ato që mësojnë fetë janë thjesht marrëzi, me rituale përsëritëse të tilla si: të shkosh në kishë apo diku tjetër dhe të përsërisësh lutjet dhe të mësosh përmendësh një libër antik, të cilin askush nuk e dëgjon.

Richard Daëkins përshkruan pse Bibla nuk është domosdoshmërisht e keqe, por thjesht e çuditshme:

“Për të qenë korrekt, shumë gjëra nga Bibla nuk janë sistematikisht të liga, por thjesht të çuditshme, siç do të prisnit nga një antologji e shtruar në mënyrë kaotike së bashku me dokumentet e shpërndara, të përbëra, të rishikuara, të përkthyera, shtrembëruara dhe “përmirësuara” nga qindra autorë anonimë, redaktorë dhe kopjues, të panjohur për ne dhe kryesisht të panjohur për njëri-tjetrin, që përshkojnë nëntë shekuj. ”

5) Me shumë gjasë ju keni lindur me të

Përgjigju kësaj pyetje: pse po ndjek fenë që ndjek?

Ekziston një shans tepër i lartë që përgjigjja juaj është se kjo është feja me të cilën keni lindur.

Ju e trashëguat fenë nga prindërit tuaj, të cilët ju mësuan të adhuroni zotin e tyre për shkal të ndjenjës së tyre të sigurisë.

Ju ishin mësuar lutjet e tyre, ritualet e tyre, koha kur duhet të shkoni në kishë apo xhami dhe sa shpesh të pendohen. Por sa netë i keni kaluar duke e pyetur veten pse?

Shumica e feve janë në fakt vetëm një koleksion i miteve dhe legjendave nga fetë dhe kultet e mëparshme; po, edhe madje edhe ato më të famshmet si Krishterimi dhe Islami, nuk bazohen në asgjë tjetër, përveç rrënjëve pagane.

6) Ju mëson dhembshurinë e rreme

Fetë duan të predikojnë dhembshuri, por sa nga ajo dhembshuri që e predikojn e ndjekin ata vetë fillimisht?

Shumica e feve kanë histori të mbushura me gjak. Dashuria e pakushtëzuar është një koncept i huaj kur bëhet fjalë për promovimin dhe përhapjen e feve kryesore në të gjithë botën.

Njerëzve nuk u lejohej të pranonin me dëshirë fetë e reja; Përkundrazi, shumicën e kohës ata ishin të detyruar të përvetësonin fetë, nga pushtuesit ose kolonizatorët e tyre.

Sa dhembshuri mund të mësojnë fetë me kaq shumë gjakderdhje?

“Zoti i Testamentit të Vjetër është ndoshta karakteri më i pakëndshëm në të gjitha trillimet: xheloz dhe krenar; manjak kontrolli, i padrejtë, i pafalshëm; një spastrues etnik hakmarrës, i etur për gjak, homofobik, racist, kapriçiozisht keqdashës.”

7) Incesti

Një gjë që shumica e udhëheqësve fetarë këto ditë nuk do ta pranonin me dëshirë është se fetë e tyre janë ndërtuar nga themelet rrënjosura e rrjeteve shoqërore.

Fetë promovojnë në mënyrë aktive incestin, martesën dhe shumimin brenda komuniteteve tuaja të vogla ose familjeve të zgjeruara.

Në këtë mënyrë, është më e lehtë ti mbash besimet të frenuara, dhe më e lehtë të rritet një komunitet më i fortë i besimtarëve.

Fetë lulëzojnë nga krijimi i mendimit “ne kundër atyre”. Kjo është arsyeja pse kaq shumë fe janë gjithnjë në luftë me njëra-tjetrën.

Shkrimtari Steve Pavlina e përshkruan këtë më së miri:

“Nëse ju jeni një nga individët e shpëtuar, të bekuar, ose ndryshe thënë të ndriçuar që stumbullohet në një sistem të vërtetë besimi, atëherë me shumë gjasë, sipas teje, të gjithë të tjerët janë në errësirë. Fetë e caktuara janë jashtëzakonisht jotolerante ndaj të huajve, por në një shkallë apo një tjetër, të gjitha fetë kryesore i hedhin jo pajtimtarët nën një dritë negative. Kjo ndihmon për të dekurajuar anëtarët e tjerë nga braktisja e fesë. Qëllimi kryesorë është të ruhen strukturat shoqërore që shpërblejnë besnikërinë dhe ndëshkojnë lirinë e mendimit. ”

8) Ju humbisni mirëkuptimin shpirtëror

Një keqkuptim gjigant kur bëhet fjalë për fetë është se ato e rrisin botën tënde shpirtërore.

Sidoqoftë, e vërteta është krejt e kundërta: duke e detyruar veten të qëndroj poshtë këmbëve të një feje të vetme, ju natyrshëm e ndaloni veten të kuptoni më shumë se një perspektivë ose filozofi shpirtërore.

Kuptimi juaj shpirtëror menjëherë humbet thellësinë, sepse e keni bllokuar veten nga teologjitë dhe perspektivat e tjera të jetës.

9) Do të keni frikë prej saj

Mënyra më e mirë se si fetë e shesin veten është përmes frikës. Ata na mësojnë të kemi frikë nga një njeri i madh në qiell që rri tërë ditën duke gjykuar çdo veprim tonin.

Dhe si çdo mësim, frika është mënyra më e keqe për ta mësuar atë.

Sepse në vend që të mësojmë në të vërtetë ndryshimin midis së drejtës dhe së gabuarës, dhe pse veprimet e liga janë gjëra që nuk duhet ti bëjmë, përkundrazi ne mësohemi të kemi frikë vetëm nga gjykimi i veprimeve tona.

Ne nuk mësojmë pse është e keqe të lëndosh ose vjedhësh nga ose të mashtrosh të tjerët, por vetëm se duhet të sigurohemi që të mos kapemi duke e bërë atë.

Këtu është një fragment i shkëlqyer nga filozofi Bertrand Russell në esenë e tij “Pse nuk jam i krishterë”:

“Religjioni është i bazuar kryesisht mbi frikën. Pjesërisht është terrori nga e panjohura dhe pjesërisht është dëshira për ndjenjën se e keni një vëlla më të vjetër i cili do i’u qëndrojë pranë sa herë që keni telashe dhe grindje. Frika nga e mistershmja, frika nga mposhtja, frika nga vdekja. Frika është nëna e mizorisë, prandaj nuk është qudi nëse mizoria dhe religjioni ecin dorë për dore. Kjo ndodh sepse frika është bazamenti i këtyre dyjave.

Në këtë botë, ne mund të fillojm ti kuptojnë gjërat ngapak, e ngapak edhe ti zotërojmë me ndihmën e shkencës, e cila rrugën e vetë e ka hapur hap pas hapi, përkundër kundërshtive nga përceptimet e vjetra. Shkenca mund të na ndihmojë ta kapërcejmë këtë frikë me të cilën kanë jetuar shumë gjenerata të njerëzimit. Shkenca mund të na mësojë, dhe mendojë që edhe zemrat tona mund të na mësojnë.

Të mos shikojmë më përreth për mbështetje imagjinare, të mos shpikim më aleat qiellor, por më shumë të orientohemi tek përpjekjet tona këtu posht, ta bëjmë këtë botë një vend të përshtatshëm për të jetuar dhe jo një vend të tillë siç e kanë bërë Kishat përgjatë gjithë këtyre shekujve.”

10) Ju mbush me hipokrizi

Kur të bëheni fetar, për juve do të ekzistojnë vetëm dy rrugë: idiotizmi ose hipokrizia; mes nuk mund të ketë.

Ju mund të zgjidhni të gëlltisni verbërisht të gjitha lëvizjet e marra që priftërinjtë i flasin para në masave, ose mund t’i thoni vetes se është e gabuar, por prapë zgjidhni ta ndiqni atë.

Sido që të jetë, nuk keni asnjë mënyrë të dilni nga kjo me dinjitetin tuaj të paprekur.

Ju nuk keni nevojë për fenë për të qenë të moralshëm. Nëse nuk mund të përcaktoni të drejtën nga gabimi, atëherë ju mungon empatia, jo feja.

Autor: Lachlan Brown

MekuliPress është në prag të mbylljes. MBËSHTETE SOT GAZETARINË E PAVARUR DHE ORIGJINALITETIN E MEKULIPRESS. Kemi shumë nevojë për mbështetjen tënde, i dashur lexues. NA NDIHMO sot të paktën edhe me 1 Euro!