Pirja e duhanit vrau gati 8 milion njerëz në 2019 dhe numri i duhanpirësve u rrit ndërsa zakoni u mor nga të rinjtë në të gjithë botën, sipas studimit të ri.

Një studim i botuar në Lancet tha se përpjekjet për të frenuar këtë zakon ishin tejkaluar nga rritja e popullsisë me 150 milion më shumë njerëz që pinë duhan në nëntë vjet nga 1990, duke arritur një lartësi të të gjitha kohërave prej 1.1 miliardë.

Autorët e studimit thanë se qeveritë duhet të përqendrohen në zvogëlimin e marrjes së pirjes së duhanit tek të rinjtë, pasi 89% e duhanpirësve të rinj ishin të varur nga mosha 25 vjeç, por përtej kësaj moshe nuk kishte gjasa të fillonte.

Ju pëlqen!

“Të rinjtë janë veçanërisht të prekshëm nga varësia, dhe me nivele të larta të ndërprerjes që mbetet i pakapshëm në të gjithë botën, epidemia e duhanit do të vazhdojë për vitet që vijnë nëse vendet nuk mund të ulin në mënyrë dramatike numrin e duhanpirësve të rinj duke filluar çdo vit,” tha autori kryesor i studimit Marissa Reitsma , një studiues në Institutin e Metrikës dhe Vlerësimit të Shëndetit.

Megjithëse prevalenca e pirjes së duhanit është zvogëluar globalisht gjatë tre dekadave të fundit, ajo u rrit për burrat në 20 vende dhe për gratë në 12. Vetëm 10 vende përbënin dy të tretat e popullsisë së duhanit në botë: Kina, India, Indonezia, SHBA, Rusia, Bangladeshi, Japonia, Turqia, Vietnami dhe Filipinet. Një në tre njerëz rezultojnë pirës të duhanit (341 milion) jetojnë në Kinë.

Në vitin 2019, pirja e duhanit u shoqërua me 1.7 milion vdekje nga sëmundja ishemike e zemrës, 1.6 milion vdekje nga sëmundja pulmonare obstruktive kronike, 1.3 milion vdekje nga kanceri i trakesë, bronkut dhe mushkërive dhe gati 1 milion vdekje nga goditja në tru. Studimet e mëparshme kanë treguar se të paktën gjysma e duhanpirësve afatgjatë do të vdesin nga shkaqe të lidhura drejtpërdrejt me pirjen e duhanit dhe që duhanpirësit kanë një jetëgjatësi mesatare 10 vjet më të ulët se ata që nuk kanë pirë kurrë duhan.

Hulumtimi shqyrtoi trendet në 204 vende dhe u prodhua si pjesë e konsorciumit Global Burden of Disease, i cili studion çështje shëndetësore që çojnë në vdekje dhe paaftësi.

Sipas studimit, gjysma e të gjitha vendeve nuk kishin bërë asnjë përparim në ndalimin e marrjes midis 15 dhe 24 vjeç dhe mosha mesatare për dikë që të fillonte ishte 19, kur është e ligjshme në shumicën e vendeve.

Reitsma tha se provat sugjerojnë që nëse të rinjtë përballen me vonesa në marrjen e zakonit do të kishin më pak të ngjarë të përfundonin fare duhanpirës.

“Sigurimi që të rinjtë të qëndrojnë jo duhanpirës në mesin e të 20-ave do të rezultojë në ulje rrënjësore të normave të pirjes së duhanit për gjeneratën e ardhshme”, tha Reitsma.

Pavarësisht nga 182 vende që nënshkruan një konventë të vitit 2005 për kontrollin e duhanit, politikat e zbatimit për të zvogëluar pirjen e duhanit kishin qenë të ndryshme. Studiuesit thanë se taksimi ishte politika më efektive, por kishte një mospërputhje të konsiderueshme midis kostos së lartë të një pakete cigaresh në vendet e zhvilluara dhe një kostoje dukshëm më të ulët në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

Bashkë-autori i studimit, Vin Gupta, tha se duhej të kishte një angazhim më të fortë për të luftuar pirjen e duhanit, si dhe produkte të tilla si cigare me aromë dhe cigare elektronike që mund të joshin të rinjtë.

“Pavarësisht progresit në disa vende, ndërhyrjet në industrinë e duhanit dhe angazhimi politik në rënie kanë rezultuar në një hendek të madh dhe të vazhdueshëm midis njohurive dhe veprimeve për kontrollin global të duhanit,” tha Gupta.

“Ndalimet për reklamim, promovim dhe sponsorizim duhet të shtrihen në media të bazuara në internet, por vetëm një në katër vende kanë ndaluar në mënyrë gjithëpërfshirëse të gjitha format e reklamave direkte dhe indirekte”.

©MekuliPress/ Ndaje artikullin me familjen dhe miqtë tuaj. MekuliPress mbetet e pandikuar nga partitë politike. FOTO: No copyright infringement is intended.